Nieuws/Financieel
1856506
Financieel

Rekening stroom en water wordt duurder door ’ondergrondse’ belasting

Amsterdam - Nederlanders gaan dit jaar meer betalen aan gas, water en licht. Dat komt omdat huishoudens dit jaar maar liefst 33% meer moeten betalen aan de precariobelasting.

Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut COELO. Deze heffing wordt ook wel de ’ondergrondse belasting’ genoemd. De gemeente kan deze onder meer heffen op het gebruik van leidingen onder de grond, bijvoorbeeld voor stroom en water dus.

De belasting wordt betaald door de elektriciteits- en waterbedrijven, maar indirect doorberekend aan hun klanten. Daardoor is het moeilijk te berekenen hoeveel huishoudens echt meer gaan betalen.

Voortaan automatisch via de mail nieuws over geld, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DFT Nieuwsbrief

Een woordvoerder van netbeheerder Liander laat weten de heffing ’één op één door te berekenen aan de klanten’. Volgens het COELO is het voor gemeenten dan ook een manier om toch nog wat meer inkomsten binnen te halen, naast het schuiven met de onroerendezaakbelasting (ozb).

„Gemeenten weten dondersgoed dat netwerkbedrijven deze verhoging doorberekenen aan hun klanten”, zegt een zegsvrouw van het COELO. „Daarom besteden we er ook extra aandacht aan.”

Afgeschaft

De precariobelasting is al afgeschaft, maar door een overgangsregeling mogen gemeenten die hem voor februari 2016 ingesteld hadden hem nog tot 2022 door blijven vorderen.

Stijging woonlasten onder inflatie

De stijging van lasten valt dit jaar relatief mee. Gemiddeld betaalt een huishouden met eigen woning dit jaar 0,8% meer. De gemeentelijke lasten gaan met 0,7% omhoog, de waterschapslasten met 1,7% en de provinciale lasten blijven gelijk.

Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt in 2018 gemiddeld €1312 aan overheidslasten. Voor een huurder is dat gemiddeld €870, maar 0,2% meer dan vorig jaar. De lastenstijging blijft daarmee voor huurders en kopers onder de stijging van de inflatie met 1,6%.