Financieel/Geld
1857643188
Geld

’ING maakt bankieren vooral duurder voor ouderen’

WOERDEN (ANP) - Klanten die niet of weinig internetbankieren, moeten vanaf januari veel meer betalen bij ING. Vooral ouderen zijn hiervan de dupe, merkt ouderenbond ANBO. Hoewel het om relatief kleine bedragen gaat, vindt de seniorenorganisatie dat ING „te weinig oog heeft voor de oudere klanten”.

„Per jaar gaat het misschien niet om een heel groot bedrag, maar deze stijgende lijn in kosten voor papieren dienstverlening is al jaren gaande. Op 1 juli verhoogde ING de tarieven ook al”, aldus de ANBO.

Bij ING betalen klanten met sommige betaalpakketten vanaf januari €1,25 voor een maandelijks papieren afschrift, dat was €0,75. Als zij meer dan tien acceptgiro’s per jaar gebruiken, zijn zij straks 50% duurder uit. Zij gaan dan 75 cent per acceptgiro betalen.

’Niet aan afspraken gehouden’

De ANBO vindt dat ING zich met de tariefsverhogingen niet aan de afspraken houdt die gemaakt zijn in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). In opdracht van De Nederlandsche Bank heeft adviesbureau McKinsey onderzoek gedaan naar de infrastructuur van cash en alle bij het MOB aangesloten partijen bekijken samen hoe de toekomst van contant geld eruit ziet. De afspraak was volgens de ANBO dat de banken tijdens de duur van dat overleg geen tariefswijzigingen zouden doorvoeren, wat ING dus wel doet vanaf januari.

ING stelt in een reactie echter zich wel degelijk aan de afspraken te houden. „De wijzigingen die ING afgelopen vrijdag heeft aangekondigd, vallen niet onder de afspraken.” De bank gaat wel het aantal gratis stortingsmomenten voor klanten terugbrengen. „Kinderen kunnen vanaf januari nog steeds drie gratis stortingen per maand doen. Volwassenen ten minste twee per maand.”

Tevens benadrukt ING zeker wel oog te hebben voor oudere klanten. De bank wil ze zoveel mogelijk de overstap laten maken naar digitaal bankieren. Daarbij wordt samengewerkt met ouderenorganisaties en bibliotheken. Ook verzorgen ING-medewerkers inloopspreekuren voor klanten die hulp willen bij het online bankieren. „Voor mensen die niet digitaal willen of kunnen bankieren, blijven wij de nodige diensten voor deze klanten aanbieden”, aldus de bank.

Betalen voor opnemen contant geld

De ANBO heeft niet alleen kritiek op ING. De ouderenbond vindt het ook geen goede ontwikkeling dat ABN Amro en Rabobank hun klanten sinds een aantal maanden laten betalen voor het opnemen van grote hoeveelheden contant geld. Wie bij Rabobank bijvoorbeeld meer dan €250 per dag aan cash pint bij andere geldautomaten dan die van Rabobank en Geldmaat, moet daar €0,75 per opname voor betalen.

De seniorenorganisatie vraagt zich af waarom de banken „het voor mensen die niet digitaal vaardig zijn, steeds duurder moeten maken”.