Nieuws/Financieel
1858011
Financieel

Coalitie van parlementen

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

Den Haag - Om de alliantie van minister Hoekstra (Financiën) met 7 andere Europese lidstaten te versterken, gaan VVD en CDA een poging wagen ook met hun parlementen een vuist te maken.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

Op die manier moet tegenwicht geboden worden aan de ‘Frans-Duitse as’ die in Nederlandse ogen wel heel hard van stapel loopt met allerlei Europese hervormingsplannen, zegt CDA-Kamerlid Omtzigt. Naast Denemarken, Estland, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Zweden, hoopt hij dat ook Oostenrijk mee wil doen en dat Duitsland een gewillig oor biedt.

Net als deze andere, kleinere noordelijke landen wil ons land dat er wel goed op de voorwaarden wordt gelet waarop er hervormingen worden doorgevoerd die de toekomst van de Europese economie raken, en vooral dat landen in principe verantwoordelijk blijven voor hun eigen problemen, voordat ze naar de Europese geldpotten loeren.

Hoekstra sloot daarom onlangs al een alliantie, maar om die positie kracht bij te zetten zullen VVD en CDA nu proberen ook de telefoon oppakken om de parlementen te trachten te verenigen. Op die manier hopen ze te voorkomen dat regeringen in het Europese strijdgewoel onder druk gezet worden. Die kunnen dan wijzen op de stellingname van hun parlementen, die uiteindelijk met de veranderingen akkoord moeten gaan.