Nieuws/Financieel
1859508748
Financieel

SBM Offshore verdubbelt dividend

Amsterdam - SBM Offshore keert dit jaar twee keer zoveel winst uit aan zijn aandeelhouders als afgelopen jaar. De maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie ziet daartoe de mogelijkheid dankzij sterke financiële resultaten en een goed gevuld orderboek.

SBM verdeelt in totaal 150 miljoen dollar onder zijn aandeelhouders. Dat terwijl de nettowinst in 2019 met ruim een vijfde afnam tot 235 miljoen dollar. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebitda) daarentegen steeg wel, met 6 procent tot 832 miljoen dollar. Daarmee overtreft het bedrijf ruim de eigen prognose.

De omzet ging afgelopen jaar met meer dan een kwart omhoog naar 2,2 miljard dollar. Voor dit jaar voorspelt SBM een verdere groei van de omzet naar 2,3 miljard dollar, en een toename van het onderliggend bedrijfsresultaat tot 900 miljoen dollar.

"Aandeelhouders krijgen meer in het handje"

Dit vindt DFT-verslaggever Edwin van der Schoot:

„Na jaren in de onder Indiëvaarders beruchte windstille ’dolldrums’ te hebben gedobberd, mag de belegger in SBM Offshore het handje weer ophouden. De dividenduitkering, die twee jaar geleden zuinigjes werd hervat na jaren van kommer en kwel, is verdubbeld. Ook volgt er een aandeleninkoopprogramma. Het orderboek voor FPSO’s is meer dan goed gevuld geraakt in 2019, SBM kan nog jaren vooruit met de ruim $20 miljard aan bestellingen die vooral voor velden bij Guyana en Brazilië zijn gedaan. Wel is het bedrijf nog altijd niet van zijn corruptieverleden verlost: de Amerikaanse autoriteiten zijn in discussie met voormalig ceo Didier Keller, die tegenwoordig in Porto woont. Ze willen het beoogd meesterbrein achter de jarenlange smeergeldaffaires achter tralies hebben. Keller heeft SBM in 2019 om juridische bijstand gevraagd, iets waar hij recht op heeft volgens SBM.”

Volg Edwin van der Schoot op Twitter: @Evdschoot

Met een orderportefeuille ter waarde van 20,7 miljard dollar, wat per saldo neerkomt op een toename met 6 miljard, kan SBM nog jaren vooruit. Het bedrijf blijft volgens topman Bruno Chabas "selectief" bij het uitkiezen van projecten. Doel is ook om in 2030 een kwart van de omzet te halen uit gas en hernieuwbare energie.

SBM kondigt verder aan dat het voor 150 miljoen euro aan eigen aandelen wil gaan inkopen. Het programma wordt deels gebruikt om aandelen te verkrijgen die als beloning worden uitgekeerd aan werknemers en bestuurders.

Nieuwe commissarissen

Daarnaast meldt het bedrijf dat het op de aandeelhoudersvergadering in april twee nieuwe commissarissen wil benoemen, voormalig Shell-bestuurder Andy Brown en voormalig HAL-bestuurder Jaap van Wiechen. Roeland Baan is de beoogde opvolger van scheidend president-commissaris Floris Deckers.