Nieuws/Financieel
1859624655
Financieel

Shell zet grootste groene waterstoffabriek van Europa neer in Rotterdam

Bij deze Shell-pomp in Arnhem kan al waterstof worden getankt.

Bij deze Shell-pomp in Arnhem kan al waterstof worden getankt.

ROTTERDAM (ANP) - Shell begint met de bouw van de grootste groene waterstoffabriek van Europa op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Het olie- en gasconcern heeft een definitieve investeringsbeslissing genomen voor de bouw van de fabriek Holland Hydrogen I.

Bij deze Shell-pomp in Arnhem kan al waterstof worden getankt.

Bij deze Shell-pomp in Arnhem kan al waterstof worden getankt.

Naar verwachting is de fabriek in 2025 operationeel. Groene waterstof wordt geproduceerd door het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare energie. Dit proces wordt elektrolyse genoemd. Bij de productie van groene waterstof komen geen broeikasgassen vrij.

De fabriek gaat 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag produceren. De hernieuwbare stroom voor de zogeheten elektrolyser met een capaciteit van 200 megawatt komt van Hollandse Kust (noord), het windpark op zee dat deels eigendom is van Shell.

Miljard euro

Topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland zegt dat er ongeveer een miljard euro is gemoeid met de bouw van de fabriek en dat het gasverbruik in Pernis 10% minder zal worden door de overstap op waterstof. „Dat gaat echt wel verschil maken.” Volgens haar wordt er veel gesproken over het gebruik van waterstof en is het nu tijd om echt wat te doen om klimaatdoelen te behalen. Bij het gebruik van waterstof komen namelijk geen broeikasgassen vrij.

Shell heeft plannen om het gebruik van waterstof in Rotterdam verder op te schalen, aldus Van Loon. Ook in Groningen wil Shell aan de slag gaan met een duurzame waterstoffabriek. „We hebben heel ambitieuze plannen”, aldus Van Loon.

Pijpleiding

De groene waterstof gaat de grote Shell-raffinaderij in Pernis bevoorraden via de HyTransPort-pijpleiding. In de raffinaderij wordt daardoor een deel van het zogenoemde grijze waterstofgebruik vervangen, waarmee de productie van onder meer benzine, diesel en kerosine gedeeltelijk koolstofvrij wordt. Ook kan de groene waterstof gebruikt worden voor vrachtwagens die op waterstof rijden om zo te helpen bij het koolstofvrij maken van het wegvervoer.

„Holland Hydrogen I laat zien hoe nieuwe energieoplossingen kunnen samenwerken om te voldoen aan de maatschappelijke behoefte aan schonere energie. Het is ook een ander voorbeeld van Shells eigen inspanningen en toewijding om tegen 2050 een netto-emissievrij bedrijf te zijn”, zegt Shell-bestuurder Anna Mascolo in een toelichting. „Hernieuwbare waterstof speelt een cruciale rol in het energiesysteem van de toekomst en dit project is een belangrijke stap om dat potentieel te benutten.”

Meer waterstofprojecten

In de Rotterdamse haven zijn meer waterstofprojecten gaande. Waterstof wordt gezien als een schone vervanger van aardgas bij industriële processen. Topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam heeft gezegd dat de haven een internationaal knooppunt zal worden voor de productie, import en doorvoer van waterstof richting andere landen in Noordwest-Europa.

Naast het verlagen van de uitstoot kan waterstof ook helpen bij het tegengaan van de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. Onlangs werd nog bekend dat het kabinet €750 miljoen beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van een transportnetwerk voor duurzaam geproduceerde waterstof. Nederland hoopt een spilfunctie te gaan vervullen op de internationale markt voor groene waterstof.

Milieuorganisatie Greenpeace spreekt van een mooie ontwikkeling en zegt dat groene waterstof de toekomst is. „Deze vorm van energie is booming business en het is logisch dat Shell daar ook in stapt. Elke elektrolyser die erbij komt is winst voor het klimaat, ook al is het er een van Shell. We vinden het wel jammer dat deze opgewekte waterstof wordt ingezet om de fossiele olieraffinaderij te vergroenen, want deze fabriek blijft vervuilende fossiele brandstof produceren”, aldus Faiza Oulahsen van Greenpeace.