Nieuws/Financieel
1859781484
Financieel

Verantwoord beleggen lastig voor pensioenfonds

AMSTELVEEN (ANP) - Pensioenfondsen voldoen niet aan alle nieuwe regels voor verantwoord beleggen. Dat concludeert accountantsbureau KPMG op basis van een enquête bij twaalf Nederlandse fondsen.

Sinds begin dit jaar geldt een nieuwe richtlijn van de Europese Unie voor pensioenfondsen, die onder andere bepaalt dat ze moeten meewegen welke invloed hun beleggingen hebben op het milieu, sociale rechten en goed bestuur. Ze zijn verplicht deelnemers daar regelmatig over te informeren, maar slechts twee fondsen gaven aan dit ook te doen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de helft van de pensioenfondsen geen doelstellingen verbindt aan hun beleid voor verantwoord beleggen. Slechts drie van de twaalf fondsen hadden volgens KPMG bindende afspraken met hun vermogensbeheerders over prestaties op het vlak van verantwoord beleggen.

Pensioenfondsen sluiten al wel bepaalde bedrijven uit die niet aan hun maatstaven voor verantwoord beleggen voldoen. Een bekend voorbeeld zijn wapenhandelaren. Daarnaast spreken fondsen bedrijven aan over de gevolgen van hun activiteiten voor mensenrechten of milieu.