Nieuws/Financieel
1860759
Financieel

Pasen smaakt chocoladereus Callebaut

Amsterdam - Schalen vol paaseitjes, taarten en gerechten met chocolade laten gedachten van beleggers met Pasen ook richting cacao gaan. Het laatste decennium kregen beleggingen hierin een bittere nasmaak, inmiddels is selectief gesuikerd rendement te boeken.

De vraag uit Azië naar chocolade is zelden zo sterk geweest. Voor het gros van indexbeleggers is de keuze desondanks nog dun. Als grotere fondsen de cacao in hun portefeuille steken, dan wordt de tracker van ETF Securities, bij 0,49% aan kosten, veelvuldig genoemd.

Deze tracker volgt de Bloomberg Cocoa Subindex. December 2015 zakte die graadmeter in, maar vanaf eind vorig jaar stijgt het rendement fors. Dit jaar presteert cacao als beste in de categorie commodities en dat merkt ook Amsterdam als ’s werelds grootste verwerkingshaven.

Optimisme

„De stijging van de prijs is te danken aan de verwachting dat de oogst dit seizoen lager uit zal vallen dan vorig seizoen”, stelt Nadia Menkveld, sectoreconoom bij ABN Amro. Nog altijd is er overschot aan cacaobonen. Maar dat neemt volgens de International Cocoa Organization af. De hele productie zal dit jaar 4,6 miljoen ton zijn, 2,3% minder dan in vorig oogstseizoen. Een kleiner overschot is in deze volatiele sector reden tot optimisme, schetst Menkveld.

Beleggen in cacaobedrijven zelf kan lonen. De grootste producent Barry Callebaut troeft sinds 2015 concurrenten Nestlé, Lindt en Kraft Heinz af. Het is genoteerd aan de beurzen van Zürich, Berlijn en Londen. Callebaut begon in 1850, na de fusie in 1996 met concurrent Barry telt het 11.000 werknemers en is dominant in cacaotransacties.

Hollandse invloed

Callebaut heeft overigens een Nederlands tintje. Naast de Zwitserse ex-Unilever-bestuurder Antoine Bernard De Saint Affrique is Remco Steenbergen cfo. Hij is afkomstig van Philips.

Begin dit jaar verhoogden de Zwitsers hun cacaoproductie. De sterkere Amerikaanse en Aziatische markten bieden alle reden, stelde branchegenoot Lindt. Callebaut rekent op tot 6% meer volume per jaar. Slechte jaren lieten in de sector wel sporen na. Dataverzamelaar Bloomberg verwacht overnames voor groei. Want consumenten kunnen bar slecht zonder hun chocola.