Nieuws/Financieel
1860874
Financieel

Memo Facebook: groei boven voorkomen aanslag

Problemen bij Facebook stapelen zich op. Een memo van de rechterhand van topman Mark Zuckerberg toont dat de groei van het concern ten koste van de veiligheid van gebruikers mocht gaan.

In het memo uit 2016 getiteld ’The Ugly’, dat vandaag is bekend gemaakt door BuzzFeed News, meldt vice-president van Facebook Andrew Bosworth (’Boz) dat uitbreiding van het bedrijf de voorkeur krijgt boven gebruikersveiligheid.

Zelfs als ’het een leven kost of een terroristische aanslag helpt’, aldus het gelekte memo. Het mailtje komt naar buiten op het moment dat Facebook zich in het Amerikaanse congres moet verantwoorden. Het bedrijf wacht in het buitenland mogelijk boetes vanwege het lekken van persoonsgegevens.

Bosworth schreef: „Al het werk dat we doen voor groei is gerechtvaardigd. Misschien kost het een leven door iemand bloot te stellen aan pestkoppen. Misschien sterft er iemand in een terroristische aanval gecoördineerd via onze tools.”

Bosworth verdedigd

Facebook heeft de echtheid van de mail niet betwist. Facebook-baas Mark Zuckerberg verdedigt Bosworth in een verklaring, terwijl hij afstand neemt van de memo.

Bosworth komt helemaal op die woorden uit 2016 terug, die hij destijds zelf niet zei te geloven. „Ik ben het vandaag niet eens met de post en ik was het er niet mee eens, zelfs toen ik het schreef”, meldt hij nu op Twitter. „Het doel van deze memo was, net als vele andere die ik intern heb geschreven, om kwesties aan de orde te stellen die een nader gesprek in het bedrijf verdienden.”

Getalenteerd

Zuckerberg in zijn verklaring: „Boz is een getalenteerde manager die veel provocerende dingen zegt. Dit was een van de dingen waar de meeste mensen op Facebook, inclusief ikzelf, het niet mee eens waren. We hebben nooit geloofd dat de doelen de middelen heiligen.”

Facebook kondigde recent een serie ingrepen aan na het lekken van gegevens van vijftig miljoen gebruikers naar dataverwerker Cambridge Analytica, dat daarmee de presidentscampagne van Donald Trump gericht steunde. Het aandeel kelderde op de beurs en $80 miljard marktwaarde ging verloren.

Zaterdag meldde de Financial Times na onderzoek dat Facebook eerder was gewaarschuwd dat zijn app data aan bedrijven kon leveren. App-updates werden automatisch geaccepteerd. Daarmee zou niemand de toegang die werd geboden van gebruikersgegevens aan bedrijven hebben gezien.