1861064
Financieel

Nederlandse telecom bij beste Europa

Zelfs de kleinsten hebben een eigen telefoon.

Zelfs de kleinsten hebben een eigen telefoon.

Berlijn - Alle mobiele netwerken van Nederland horen bij de beste van Europa. Dat blijkt uit een kwaliteitstest van Net Check. Wel krijgt Tele2 huiswerk mee van het gerenommeerde Duitse onderzoeksbureau vanwege de tegenvallende kwaliteit en stabiliteit van telefoongesprekken.

Zelfs de kleinsten hebben een eigen telefoon.

Zelfs de kleinsten hebben een eigen telefoon.

Net Check onderwierp de netwerken van KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 aan een test en is vooral te spreken over het mobiele internet in Nederland. Gemiddeld liggen de downloadsnelheden zelfs boven die van veel vaste internetverbindingen, met T-Mobile als ongekroonde koning van het razendsnelle internet.

De hoge snelheden werden zowel in steden als daarbuiten gemeten, waardoor mobiel internet een steeds waardiger alternatief aan het worden is voor kabelinternet en dsl. De laagste gemiddelde snelheid werd weliswaar gemeten bij Vodafone, maar ook daar hebben abonnees niks te klagen: met gemiddeld 39,4 mbps op het platteland is de verbinding nog steeds snel genoeg om drie ultra-hd-videostreams tegelijkertijd te bekijken.

Netflixen

Uiteraard is mobiel internet niet voor iedereen een alternatief voor de duurste pakketten die verbindingen van honderden zogeheten mbits leveren. Alleen T-Mobile wist een gemiddelde van bijna 100 mbit aan te tikken. Van glasvezelinternet wordt verwacht dat het binnen afzienbare tijd het tienvoudige kan bieden.

Niettemin past de observatie van Net Check in de trend dat gebruikers thuis de wifi-verbinding op hun telefoon uitzetten, als ze via mobiel internet sneller internet ontvangen. Pas als er genetflixt moet worden, gaat wifi weer aan om daarmee een hoge telefoonrekening te voorkomen.

Het is voor het eerst dat de onderzoekers hun test in Nederland uitvoerden. Net Check is een gevestigde naam in landen als Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland, en bouwde die onder meer op door zijn testresultaten uit te splitsen.

Prijzenslag

Waar andere netwerktesters één eindoordeel geven, heeft Net Check aparte scores voor steden en voor daarbuiten, en houdt het ook rekening met verschillende soorten gebruikers. Daarmee krijgen potentiële klanten een beter idee wat ze kunnen verwachten.

De uitstekende resultaten voor de Nederlandse aanbieders komen zeker niet uit de lucht vallen. Ons land is lange tijd een van de duurste ter wereld geweest op het gebied van mobiele telefonie. Een prijzenslag heeft daar de afgelopen jaren enige verbetering in gebracht.

Aanbieders hadden daardoor echter wel de middelen om fors in hun netwerken te investeren. Met slimme technologie die het bijvoorbeeld mogelijk maakt om antennes op afstand te richten, kunnen ze permanent bijsturen om voor genoeg capaciteit te zorgen - ook als veel gebruikers voor een festival massaal op dezelfde plek verblijven.

Geluidskwaliteit matig

Het van oorsprong Zweedse Tele2 was in 2015 de laatste die zich in de Nederlandse strijd mengde met een hypermodern 4G-netwerk. Oudere technologie sloeg het over, maar huurde het zo nodig bij concurrent T-Mobile.

Waar Vodafone en KPN relatief constant blijken te presteren op verschillende onderdelen, combineert T-Mobile hoge internetsnelheden met een iets lagere betrouwbaarheid. Tele2 lijkt nadelen te ondervinden van zijn keuze voor alleen 4G. Excellentie gaat in mobiel internet gepaard met mindere prestaties bij telefoongesprekken.

Zo laat de geluidskwaliteit te wensen over, komt vaker dan bij de concurrentie de verbinding niet eens tot stand, heeft het bedrijf een minder goede dekking en bovendien vaker te maken met verbroken lijnen dan de concurrentie. In vergelijking met andere landen zou dat nauwelijks opvallen, maar met het hoge niveau in Nederland is het wel een negatieve onderscheidende factor.

Een woordvoerder van Tele2 stelt dat de verschillen tussen de netwerken voor gebruikers mogelijk niet eens zijn te merken. „Dat doet verder niets af aan deze metingen. Maar keer op keer wijzen marktkenners erop dat alle Nederlandse netwerken simpelweg heel erg goed zijn.”

Niettemin helpt deze test Tele2 niet bij het opbouwen van zijn imago. Vorig jaar kreeg het telecombedrijf al een sneer te verwerken van concurrent T-Mobile toen het zich mengde in de strijd om het topsegment van de markt. Zowel Tele2 als T-Mobile biedt onbeperkte bundels aan voor prijzen waar je in de beginjaren van de smartphone nog geen gigabyte per maand voor kon kopen.

Hoewel Tele2 (€25) goedkoper is dan T-Mobile (€35), misbruikte ceo Sören Abildgaard van die laatste de slechte reputatie van het Tele2-netwerk om klanten te werven. „Er zullen altijd klanten zijn die voor de vierde beste optie zullen gaan”, sneerde hij.

Ook T-Mobile, KPN en Vodafone is om een reactie gevraagd op de testresultaten. Zij hadden hier niets aan toe te voegen.