Nieuws/Financieel
1862959
Financieel

Koers zakt in

Elon Musk laat Tesla op 1 april failliet gaan

Elon Musk ’uitgeteld’.

Elon Musk ’uitgeteld’.

Tesla-oprichter Elon Musk heeft, te midden van grote financiële, een dodelijk ongeluk en productieproblemen, de ineenstorting van zijn bedrijf aangekondigd op Twitter. Als 1 april-grap. Beleggers stootten het aandeel af.

Elon Musk ’uitgeteld’.

Elon Musk ’uitgeteld’.

Herrie over miljardenbonus Tesla-baas Musk

„Ondanks de intense inspanningen om kapitaal op te halen, waaronder een massale uitverkoop van paaseieren, moeten we helaas melden dat Tesla volledig en volledig failliet is gegaan”, grapte de tech-tycoon van Tesla op Twitter.

Voorbeurs zakte het aandeel 3% op Wall Street, na opening van de handel ging er 6,5% van de waarde af, mede op het bericht van een grote terugroepacties van alle modellen S gebouwd voor 2016.

Anderzijds meldde Musk dat er nu 2000 exemplaren van het Model 3 sedan per week worden geproduceerd. Nog onder het eerdere doel van 2500 stuks, maar meer dan de prestatie van 793 exemplaren van de 3s tot nu toe.

In een vervolgposting staat een foto van Elon Musk en het bericht dat hij was „flauwgevallen” tegen een Tesla Model 3, omringd door „Teslaquilla”-flessen, met „sporen van opgedroogde tranen nog steeds zichtbaar op zijn wangen”.

De grap komt kort nadat een Tesla SUV-testrijder om het leven kwam en Uber is gestopt met de zelfrijdende auto na de dood van voetganger. De toezichthouder is „niet gelukkig” met wat Tesla aan informatie over het SUV-ongeluk heeft vrijgegeven. Toezichthouders zinnen al langer op scherpere regelgeving voor zelfrijdende auto’s, ook als er een bestuurder naast zit.

Musk is met zijn tweets opgetogener dan zijn aandeelhouders. Het aandeel Tesla daalde in de maand maart ook al, met 22%, het grootste maandelijkse verlies sinds de beursnotering in december 2010.

Junk-status

Kredietbeoordelaar Moody’s keek recent vooral naar de cijfers van het bedrijf. En schroefde vervolgens de kredietwaardigheidsstatus van Tesla naar junk, een van de laagste categorieën. De autobouwer moet op korte termijn nog eens $ 2 miljard ophalen om door te kunnen gaan.

De obligaties die Tesla heeft uitgezet bij beleggers krijgen het daardoor extra zwaar. Musk noemt dergelijke tegenslagen al langer obstakels en onderdeel van koers om Tesla uiteindelijk tot het grootste merk zullen maken.