Nieuws/Financieel
1863052
Financieel

It’ers moeten blijven updaten

Amsterdam - Voor ict’ers is levenslang leren nu al bittere noodzaak, maar ook andere beroepsgroepen moeten er – na decennia alleen maar praten – aan gaan geloven. „Nu steeds meer beroepen een digitale component krijgen, zal continu leren en ontwikkelen ook buiten de ict gemeengoed worden”, zegt Maarten Emons, bestuurslid bij beroepsvereniging KNVI.

Wie wil zien hoe ict zich als een olievlek over de arbeidsmarkt verspreid, hoeft alleen maar naar ING te kijken, stelt Emons. „Die bank is zich, net als veel andere bedrijven, gaan zien als een ict-organisatie. Voor een ict’er is een leven lang leren de norm, en de dynamiek van die beroepsgroep verspreidt over de rest van de arbeidsmarkt.”

Eén blik op de meest gevraagde ict-functies van de afgelopen jaren leert genoeg over die dynamiek van de beroepsgroep: in vijf jaar tijd zijn er 50.000 ict’ers bij gekomen, maar wat die moeten kunnen is elk jaar anders.

Afgezakt

Databank- en netwerkspecialisten komen er al jaren niet meer bij, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ze zijn dan ook stevig gedaald op de verlanglijstjes van werkgevers. De groei zit in softwareontwikkelaars en in de gebruikersondersteuning.

„Voor sommige functies, zoals applicatiebeheerder, zal altijd wel veel vraag zijn”, zegt Emons. En sommige functies lijken te verdwijnen, maar krijgen in werkelijkheid alleen een andere naam. „Dat heeft soms gewoon commerciële redenen.

De business intelligence analyst van enkele jaren geleden is nu een data analyst”, zegt Emons. Die laatste functie komt begin dit jaar met stip binnen op acht in de vacature-top tien van de sector. Net zo goed is de programmeur een developer geworden.

Snel verouderd

„Maar met andere beroepen gaat het vrij snel: netwerkbeheerders zijn minder hard nodig dan een paar jaar geleden”, zegt Emons. Cijfers van vacaturesite Indeed bevestigen dat beeld: de relatieve vraag naar systeembeheerders is na 2013 met twee derde afgenomen.

Dat de vraag naar ict’ers zo snel verandert, geeft ook kansen aan mensen van buiten de sector, zegt ook Kelly Grooteman, directeur van it-opleider en -detacheerder Calco. „Wat iemand in het eerste jaar van zijn studie informatica heeft geleerd, is vier jaar later, bij het afstuderen, alweer verouderd”, omschrijft ze de dynamiek.

Markt maakt jacht op whizzkids.

Markt maakt jacht op whizzkids.

Daarbij wordt van een ict’er steeds meer verwacht, zegt Margot Renes, manager recruitment, marketing en communicatie: „Vroeger was zo iemand niet meer dan de programmeur van het bedrijf, nu is de beroepsgroep prominenter geworden.” Grooteman: „De inhoud verandert continu, maar vergeet de vaardigheden eromheen niet. Van ict’ers wordt inderdaad steeds meer verwacht dat ze in teams kunnen werken.”

Whizzkids

Emons ziet een lichte scheuring tussen wat whizzkids moeten kunnen. „Aan de vraagzijde, dus de bedrijven die daadwerkelijk ict’ers in dienst nemen, gaat het vooral over ’zachte’ vaardigheden, zoals het kunnen geven van advies. Aan de aanbodzijde – de ict’ers die gedetacheerd worden – gaat het meer om specialisatie. Iemand die goed systemen met elkaar kan integreren, of een bepaald softwarepakket goed kent, zit daar goed. En gelukkig willen detacheerders investeren in dergelijke kennis bij hun mensen.”