Nieuws/Financieel
1863176135
Financieel

Grootste groei ooit in eurozone

De economie in de eurozone heeft over het derde kwartaal een veel sterker herstel laten zien dan vooraf werd verwacht.

De groei in het voorbije kwartaal kwam uit op 12,7%, in vergelijking met het tweede kwartaal. Economen hadden in doorsnee een toename met 9,6% voorzien. De Europese Unie als geheel groeide 12,1%. Die cijfers maakte statistiekbureau Eurostat vrijdagochtend bekend.

Sterkste groei ooit

Het zijn de sterkste cijfers ooit gemeten, meldde Eurostat, sinds ze in 1995 zijn gestart met meten.

Daarmee kwam de Europese economie sterk terug na het desastreuze tweede kwartaal, toen de eurozone met 11,8% kromp en de EU met 11,4%.

Wel waarschuwt Eurostat dat dit een eerste schattting is, en dat de cijfers nog bijgesteld kunnen worden. Economen verwachten ook dat de eurozone op een dubbele dip afstevent, omdat veel landen nu weer maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Duitsland en Frankrijk kondigden deze week weer een nieuwe lockdown aan.

Schade nog niet ingehaald

Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden, zakt de eurozone nog wel in de rode cijfers. Dan bedraagt de krimp in de eurozone 4,3%, en in de EU 3,9%.

Economen waarschuwen ook dat het economisch leed nog niet geleden is. Rabobank berekende dat de economsiche activiteit in de eurozone nog altijd lager ligt dan voor de coronacrisis. Bovendien is het herstel niet breed gedragen. De industrie draait weer redelijk, maar de dienstensector heeft het nog altijd zwaar. Niet verrassend, aangezien onder meer de horeca hieronder valt.

Volgens ING is het vooral heel spannend hoe het vierde kwartaal gaat verlopen. „Het derde kwartaal was nog gericht op het snelle economisch herstel na de lockdown in maart en april. De vraag is nu of de economie weer wegzakt nu er nieuwe restricties komen. En hoe strikter die maatregelen zijn, hoe groter de kans op een dubbele dip”, schrijft ING-econoom Bert Colijn.