Nieuws/Financieel
1863194
Financieel

Angstige belegger kiest goud

Goud is vaak vluchtheuvel voor beleggers.

Goud is vaak vluchtheuvel voor beleggers.

De goud- en zilverprijs zijn maandag gestegen op zorgen over de aanscherpende handelsoorlog tussen de VS en China.

Goud is vaak vluchtheuvel voor beleggers.

Goud is vaak vluchtheuvel voor beleggers.

Beleggers wachten op meer details van de vergelding die president Trump heeft aangekondigd, waarbij China getroffen zal worden met importheffingen tot $60 miljard.

China maakte op zijn beurt maandag bekend, als vergelding voor de staal- en aluminiumheffing op import door de VS begin maart, zelf 128 Amerikaanse producten in prijs te verhogen.

Varkensvlees

Daaronder bevroren varkensvlees, wijn en noten. Extra heffingen op deze producten treffen de grote boeren en achterban van president Trump.

Zakenbank Goldman Sachs, doorgaans goed vertegenwoordigd in goud, is voor het eerst in vijf jaar bullish geworden over de prijs. De bank rekent erop dat beleggers veiligheid zoeken in het edelmetaal.

De Goldman-analisten rekenen erop dat de inflatie zal door stijgen en dat er een correctie op de aandelenmarkten komt. Dat speelt de goudprijs in de kaart, aldus Goldman Sachs.

Wachten op details

Terwijl goud vorige week nog 1,6% aan waarde verloor, steeg het edelmetaal dat als vluchtheuvel voor beleggers wordt gebruikt maandag met 0,7%. Tegelijkertijd is de dollar duurder geworden, wat de prijs doorgaans niet helpt.

De stijging van de goudprijs blijft voorlopig beperkt, aldus handelshuis BCS Global Markets, omdat een reactie als die van China was verwacht.

Als echter meer details bekend worden hoe de 128 met importheffingen belaste producten de Amerikaanse economie gaan treffen, zou goud in prijs verder kunnen stijgen, aldus BCS.

Zilver

De verhoging van de rente door de Federal Reserve heeft het edelmetaal eerder steun gegeven.

De keuze van beleggers maandag maakte ook dat het effectief rendement op Amerikaanse staatsobligaties 2 basispunten tot 2,76% steeg.

Bij SPDR Gold Shares, de veel gebruikte tracker van State Street, stroomde tot $36 miljard waarde binnen van beleggers. Ook zilver, dat dit jaar 3,4% aan waarde heeft verloren, werd extra ingeslagen door beleggers.