Nieuws/Financieel
1863707
Financieel

Ruzie tech-tycoons Cook en Zuckerberg

Tim Cook

Tim Cook

De topmannen van Facebook en Apple zijn in harde ruzie verwikkeld geraakt. Mark Zuckerberg sloeg maandag ongewoon fel terug nadat Apple-ceo Tim Cook hem had verweten het te hebben verpruts voor aandeelhouders na een datalek bij Facebook.

Tim Cook

Tim Cook

Cook zei tegenover Recode dat hij nooit in de positie van Zuckerberg zou komen. Facebook wacht mogelijk forse boetes nadat gegevens van vijftig miljoen Facebook-gebruikers bij dataverwerker Cambridge Analytica waren terechtgekomen. Dat kan aandeelhouder dividend kosten.

Facebook gaf zonder toestemming van de gebruikers gegevens door aan het campagneteam van president Trump. Zijn team gebruikte de data waarschijnlijk voor gerichte politieke campagnes.

Veiligheid genegeerd

Apple zou dit probleem en de gevolgen van een ruzie met de toezichthouders hebben voorkomen, suggereerde Cook stellig. De Apple-topman hekelde impliciet ook de praktijk bij Facebook om geld te willen verdienen boven het garanderen van de veiligheid van gebruiksgegevens. Facebook blijft gratis dankzij advertenties en de ruil van data van gebruikers, impliceerde hij, iets dat Apple nooit zou doen.

Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg.

De val van het aandeel Facebook door de affaire liet $60 miljard aandeelhouderswaarde verdampen op de beurs. Het aandeel zakte maandagmiddag 2,2%.

’Extreem gladjes’

Vrij uitzonderlijk reageerde Zuckerberg op de verhulde uithaal van Cook en noemde de reactie weinig vleiend „extreem gladjes”. Dat Facebook de dienst gratis maakt, betekent niet dat gebruikers niet worden beschermd, aldus Zuckerberg bij de ipod-show van Ezra Klein bij Vox. „Dat komt helemaal niet overeen met de waarheid.”