Nieuws/Financieel
1867963648
Financieel

Stevige winsten op Wall Street

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden dinsdag tijdens de middaghandel in New York stevig in de plus. Op Wall Street heerste een optimistische stemming omdat de Amerikaanse overheid nieuwe tarieven op bepaalde Chinese producten heeft uitgesteld tot later dit jaar. Ook zullen de Verenigde Staten en China hun handelsoverleg hervatten.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,5 procent hoger op 26.291 punten. De bredere S&P 500-index steeg ook 1,5 procent, tot 2928 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,9 procent won tot 8010 punten.

De lijst van producten waarvoor de importheffingen voorlopig nog niet omhooggaan omvat onder meer mobiele telefoons, laptops, videogame-consoles, computermonitoren en bepaalde categorieën speelgoed, kleding en schoenen. Vandaar dat iPhone-maker Apple stevig in de lift zat, met een plus van dik 4 procent. Ook winkelbedrijven Target, L Brands en Best Buy deden het goed bij beleggers. Zij dikten tot 6 procent aan. Speelgoedmaker Hasbro werd zo'n 4 procent meer waard.

JD.com

Het in New York genoteerde Chinese e-commercebedrijf JD.com ging verder bijna 13 procent omhoog dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers. Ook Advance Auto Parts opende de boeken. De maker van auto-onderdelen verlaagde zijn omzetprognose voor heel 2019 en leverde op de beurs 2,5 procent in.

Door de wegebbende handelszorgen zaten de olieprijzen behoorlijk in de lift. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 3,7 procent tot 56,97 dollar. Brentolie werd 4,6 procent meer waard op 61,26 dollar per vat. Goud, dat in mindere tijden een soort veilige haven is voor beleggers, ging juist in waarde omlaag.

Op de valutamarkt dikte de waarde van de Chinese munt yuan renminbi door het nieuws stevig aan ten opzichte van de dollar. Dat gold niet voor de Argentijnse peso, die wederom flink onderuit ging. Door een verkiezingsnederlaag van de zittende president Mauricio Macri is het volgens kenners twijfelachtiger geworden of het land zijn schulden nog wel af kan betalen. De euro werd daarnaast verhandeld voor 1,1177 dollar, tegen 1,1181 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag.