Financieel/Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
NVM
Gesponsord
Tijdens NVM Open Huizen Dag op 7 april, kunt u vrijblijvend alle deelnemende huizen zonder afspraak bezoeken. De deelnemende huizen vindt u op funda. Bij het bezoek aan het huis is de eigenaar van het huis aanwezig, zodat u zelf naar de ervaringen van de bewoner kunt vragen.

Vind je droomhuis

De huizenmarkt is in veel gebieden de afgelopen maanden alleen maar verder onder druk komen te staan. Huizenprijzen stijgen door en er komt steeds minder aanbod op de markt. Afhankelijk van het moment van in- en uitstappen kan een huis kopen een goede investering zijn. Zaak dus om voorbereid de strijd aan te gaan, bijvoorbeeld met hulp van een aankoopmakelaar die aangesloten is bij de NVM.

Maandenlang zoeken naar een huis dat in ieder geval aan een aantal van je wensen voldoet. Zo ziet de zoektocht op de huidige huizenmarkt in bepaalde delen van het land er op dit moment uit. Onervaren huizenzoekers zonder aankoopmakelaar komen soms met de meest verschrikkelijke verhalen. Zo ook Anne Verbeek: ,,Anderhalf jaar geleden begonnen mijn man en ik vol goede moed aan het avontuur. We hadden allebei een leuke baan, vonden ons huurhuis wat klein worden, en waren klaar voor de volgende stap: een koophuis. Het leek een leuk project te worden, maar dat was iets te rooskleurig.”

Onervaren maakt huis (bijna) onmogelijk

,,We hadden geen idee waar we aan begonnen. We vielen van de ene in de andere verbazing. We stonden met 40 andere stellen in huizen die kleiner waren dan de onze, zonder de gewenste tuin, maar met lekkages. En nog stonden mensen onder onze neus tegen elkaar op te bieden. Verre van leuk”, aldus Verbeek.

Ook Ernst van der Laan was enkele maanden eerder zo begonnen, maar kreeg al snel de tip van een vriend om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. ,,Ik weet niet of het door de aankoopmakelaar Gilbert kwam, maar binnen 3 maanden had ik beet. En door zijn kennis konden we een goed bod uitbrengen. Eerst dachten we dat het te laag was, we waren immers gewend te overbieden. Maar hij liet ons zien voor welke bedragen soortgelijke huizen de afgelopen maanden waren verkocht. En dat zette alles in perspectief. Ook zorgde hij ervoor dat we onze emoties niet lieten meespelen.”

Niet het hoogste, maar het beste

Mensen vragen zich steeds vaker af waarom je nog een makelaar nodig hebt in deze markt; er lijkt toch geen onderhandelingsruimte meer te zijn. Als je een huis wilt, zal je diep in de buidel moeten tasten. ,,In mijn geval bleek dat anders te zijn. Gilbert legde mij uit dat een verkoper niet altijd voor het hoogste bod gaat, wel voor het beste. Daarom stelden we samen mijn aankoopstrategie op en namen we bepaalde voorwaarden op in het bod. De voorgestelde opleveringsdatum bleek uiteindelijk de doorslaggevende factor voor de verkoper, herinnert Van der Laan zich.”

Onverwacht maar zeker

Roeland Kimman van de NVM herkent dit soort verhalen wel. “Het blijkt dat je een goed advies altijd terugverdient. De aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je emoties niet de overhand nemen in een aankoopproces. Hij zal ervoor zorgen dat jouw bod zo gunstig mogelijk uitpakt.” Uiteraard verschilt de situatie sterk per gebied, want de Achterhoek is de Randstad niet. ,,Ook huizenzoekers in minder sterk groeiende regio’s hebben veel aan een aankoopmakelaar. Hij kent de regio het beste en kan zijn expertise inzetten voor jaren woonplezier”, aldus Kimman.

NVM Open Huizen Dag 2018

Zaterdag 7 april vindt de voorjaarseditie van de NVM Open Huizen Dag plaats. Deze editie is alweer de 20ste Open Huizen Dag. In totaal staan er 65.000 huizen te koop en een kwart doet mee aan de route.