Nieuws/Financieel
1869491504
Financieel

Prachtig slotakkoord AEX maakt mindere week goed

Peter Siks, beleggingstrainer bij Binck, opende de beurs voor het winnen van de ACTIAM Beursexpert Enquête in 2019.

Peter Siks, beleggingstrainer bij Binck, opende de beurs voor het winnen van de ACTIAM Beursexpert Enquête in 2019.

Amsterdam - Beleggers op het Damrak maakten een vrolijk einde van de handelsweek mee. De opsteker uit de Duitse industrie stuwde de AEX naar de grootste dagwinst in 2020. Vooral ASML trok bij de hoofdfondsen de kar.

Peter Siks, beleggingstrainer bij Binck, opende de beurs voor het winnen van de ACTIAM Beursexpert Enquête in 2019.

Peter Siks, beleggingstrainer bij Binck, opende de beurs voor het winnen van de ACTIAM Beursexpert Enquête in 2019.

De AEX-index eindigde met een plus van 1,4% bij 614,24 punten, dicht tegen de jaartop die eind vorige week werd neergezet. De AMX-index ging 0,7% vooruit naar 937,92 punten.

Elders in Europa kleurden de borden ook diepgroen. De beurs in Frankfurt en Parijs schoten 1,4% respectievelijk 0,8% omhoog.

Volgens Stefan Koopman, econoom bij Rabobank, gaven beleggers op de aandelenmarkten extra gas vanwege het beeld dat de verslechtering bij de Duitse industrie niet aan het verdiepen is. „Het optimisme over de eerste handelsdeal tussen China en Amerika begint steeds meer terug te komen in de cijfers. Er is vooral meer rust gekomen, waardoor de storm bij zorgenkindje Duitsland lijkt overgetrokken. Het herstel bij de industrie in Duitsland zal naar verwachting doorzetten, maar nog niet naar de niveaus die we in 2018 hebben gezien.”

Het is verder afwachten hoe groot de effecten zullen zijn van het coronavirus op de Chinese economie, stelt Koopman. „Door de start van het Chinees Nieuwjaar is een grote volksverhuizing op gang gekomen, waarbij mensen alle kanten opgaan. Dat is voor het virus ideaal. Het is niet voor niets dat de Chinese overheid radicaal heeft ingegrepen om de verspreiding te beperken. Vooral de retailcijfers zullen de komende maanden een negatief effect geven.”

Volgende week gaat de aandacht vooral uit naar het rentebesluit in het Verenigd Koninkrijk. „Het zal spannend worden in hoeverre de BoE een renteverlaging gaat doorvoeren”, meent Koopman. „We hebben al een kwartaal lang slechte cijfers gezien. Hoewel er recent verbetering zichtbaar was op de Britse arbeidsmarkt zal de onzekerheid voortduren over het behalen van nieuwe Brexit-deadlines.”

In de vrijwel geheel groengekleurde AEX steeg voeding- en wasmiddelenconcern Unilever 1,8% na een koopadvies, komend van een ’houden’-advies, van Jefferies bij een koersdoel van €59. DSM zat ook in de lift en pakte met een plus van 2% de koppositie. Philips koerste 1,9% hoger. Voor koploper Adyen werd 2,8% meer betaald.

Aalberts Industries zag de koers 2% oplopen. Chipmachinemaker ASML was met een vooruitgang van 2,3% ook sterk op dreef. In voorgaande dagen moest het aandeel nog duidelijk terrein prijsgeven na een lauw ontvangen prognose.

Uitzender Randstad ging met 1,3% in herstel. Grootgrutter Ahold Delhaize dikte 2,1% aan. De Franse supermarktketen Carrefour rapporteerde in België over dalende verkopen.

Bankconcern ING was een negatieve uitzondering met een terugval van 0,3%.

Takeaway zorgelijk

Bij de middelgrote fondsen behoorde Takeaway.com bij de schaarse dalers (-1,2%): zijn overname van JustEat, het heeft 90% van de aandelen, zal volgens de Nederlandse maaltijdenbezorger een week vertraging krijgen na bezwaren van de Britse kartelwaakhond CMA. Citigroup-analisten verwachten overigens dat de deal gewoon doorgaat.

Telecom- en kabelbedrijf Altice (+1,9%) kondigde een vereenvoudiging van zijn kapitaalstructuur aan die de Fransen jaarlijks €36 miljoen aan rentebetalingen zou besparen.

In de Midkap ging bodemonderzoeker Fugro dankzij een winst van 2,4% aan kop.