Nieuws/Financieel
1869663891
Financieel

’Woningprijzen gaan dalen door coronacrisis’

AMSTERDAM - De huizenmarkt krijgt door de coronacrisis zo’n knauw dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Dat voorspellen economen van ABN Amro.

Hoe sterk de daling wordt, is nog ongewis. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis.

ABN Amro schrijft dinsdag in een rapport dat corona voor een combinatie van factoren zorgt, waardoor de jarenlange stijging van de huizenprijzen – vorig jaar nog 6,6% – tot een abrupt einde komt. Het aantal verkochte woningen daalt dit jaar al scherp, voorspelt de bank, en in 2021 nog een beetje.

Zo komen inkomens van potentiële woningkopers onder druk te staan, omdat ze zonder werk zitten. Ook neemt de interesse af van beleggers die woningen voor de verhuur willen kopen, verwacht ABN-econoom Philip Bokeloh. Tegelijkertijd is de hypotheekrente – langzaam, maar zeker – aan het stijgen.

Al met al zal er dit jaar nog een bescheiden stijging van de woningprijzen zijn, verwacht ABN, in 2021 volgt dan een daling. Dat betekent ook dat huizen met een hoge hypotheek onder water komen te staan, net als na de krediet- en eurocrisis.

Hogere prijzen in afgelopen kwartaal

De huizenprijzen zaten in het afgelopen kwartaal nog flink in de lift, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Voor een bestaande woning werd afgelopen kwartaal gemiddeld 326.000 euro neergeteld. Dat was 9,6 procent meer dan een jaar eerder. Nieuwbouwwoningen werden zelfs ruim 14 procent duurder. Voor deze huizen moest door de bank genomen meer dan 400.000 euro betaald worden.

De verkoop van bestaande woningen daalde in het voorbije kwartaal wel met 0,6%. In totaal verkochten de NVM-makelaars afgelopen kwartaal bijna 32.800 woningen. Van nieuwbouw werd er wel bijna 7 procent meer aan de man gebracht, maar daartegenover staat dat er 6 procent minder nieuwbouwwoningen in de verkoop gingen. Het te koop staande aanbod van nieuwbouwwoningen is daarmee met ongeveer een tiende afgenomen tot 13.900 stuks.

„De ontwikkeling van het nieuwe aanbod baart ons wel zorgen”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. „De enige oplossing voor de woningnood is namelijk het vergroten van het aanbod.” Hoes wijst erop dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onlangs ten gevolge van de coronacrisis voor de komende twee jaar nog eens 20 procent terugval bij de nieuwbouw van woningen voorspelde. „De krapte op de woningmarkt zal daarom voorlopig nog wel aanhouden.”

Hoe vermijden we een eurocrisis? En hoe ziet onze economie eruit als de beperkingen min of meer zijn opgeheven? Dat en meer in de nieuwste podcast Kwestie van Centen. Luister ’m hier, hieronder of via je eigen podcast app.