Nieuws/Financieel
1872487973
Financieel

Amerikaanse boer laat maïsprijs duiken

Amerikaanse boeren hebben ondanks dramatisch weer tot een maximum aan granen en maïs ingezaaid. Het gevolg is nu een groot overaanbod, wat de maïsprijs op de wereldmarkt maandag 6% liet dalen.

Ook sojabonen gingen stevig in waarde achteruit voor de boeren. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw overtrof de productie alle verwachtingen.

De graan-export vanuit de landen van de Europese Unie naar onder andere China daarentegen is met 26% gedaald, meldde Bloomberg maandag.

Vanwege het natte seizoen kon Amerikaanse maïs pas laat worden ingeplant, daarop volgden weken met grote droogte in de graanschuur van de VS, de hele Midwest. Uiteindelijk leidde dat tot een grote productie.

De voorraden aan granen in de Verenigde Staten kennen nu een ongekend hoogtepunt. Bovendien zal er meer maïs van de velden komen in de komende weken.

Als een gevolg van dat overaanbod gingen ook de koersen van makers van landbouwmachines onderuit, Deere & Co zakte bijna 3%.

Boeren die sojabonen planten anticipeerden redelijk snel op de waarschuwing uit Washington om terughoudend te zijn nu de grootste afnemer China de soja weigert, als onderdeel van de handelsoorlog met de VS.

In ethanol liep de productie al terug vanwege de ingezakte prijs die boeren voor hun maïs kregen.

Rusland is bezig om zijn productie van granen terug te brengen, om de prijs relatief hoog te houden voor zijn boeren.