Nieuws/Financieel
1874523759
Financieel

EssilorLuxottica koopt GrandVision

Rotterdam - EssilorLuxottica neemt het 76,7 procent-belang van HAL in Grandvision over. Na deze aankoop zal de Frans-Italiaanse brillenreus een bod uitbrengen op de resterende aandelen van het moederbedrijf van ketens als Pearle en EyeWish.

EssilorLuxottica, onder meer maker van de zonnebrillen van Ray-Ban, betaalt 28 euro per aandeel aan HAL. Daarmee komt de totale waarde van GrandVision op ruim 7 miljard euro. Beide partijen verwachten dat de deal binnen één jaar tot twee jaar wordt afgerond. Daar is onder meer goedkeuring van toezichthouders voor nodig.

Als de overname niet binnen een jaar is afgerond, wordt de prijs met 1,5 procent verhoogd naar 28,42 euro per aandeel. Komt de deal niet voor eind juli 2021 rond, dan vervalt de overeenkomst en krijgt HAL 400 miljoen euro van EssilorLuxottica.

Bod op beursgenoteerde aandelen

GrandVision laat weten achter de overname door EssilorLuxottica te staan. Zodra het Frans-Italiaanse bedrijf het belang van HAL in handen heeft, lanceert dat bedrijf een bod op de resterende aandelen GrandVision.

GrandVision is met ruim 7200 winkels actief in 44 landen. Het bedrijf heeft 37.000 mensen in dienst en had vorig jaar een jaaromzet van 3,7 miljard euro.

Samenvoeging

EssilorLuxottica ontstond vorig jaar uit de samenvoeging van de Italiaanse brillenmaker Luxottica en het Franse brillenglazenbedrijf Essilor. De marktwaarde ligt op ongeveer 52 miljard euro.

Grandvision maakte verder bekend dat de omzet in het eerste halfjaar met 6,5 procent is gegroeid tot 2 miljard euro. De nettowinst viel met 72 miljoen euro lager uit dan de 116 miljoen euro uit de eerste zes maanden van vorig jaar.