Nieuws/Financieel
1876144586
Financieel

Carlos Slim duikt op bij KPN: ’Beeld versterkt dat bedrijf overnameprooi is’

Carlos Slim deed eerder een poging om KPN helemaal over te nemen, maar dat mislukte.

Carlos Slim deed eerder een poging om KPN helemaal over te nemen, maar dat mislukte.

Amsterdam - De Mexicaanse miljardair Carlos Slim, die in 2013 een poging om KPN over te nemen zag stranden op de beschermingsconstructie van het telecombedrijf, heeft zijn belang in zijn voormalige overnameprooi verhoogd van 16 naar 20%. Dat blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten.

Carlos Slim deed eerder een poging om KPN helemaal over te nemen, maar dat mislukte.

Carlos Slim deed eerder een poging om KPN helemaal over te nemen, maar dat mislukte.

KPN maakte vanochtend zijn resultaten over het laatste kwartaal bekend die in lijn waren met verwachtingen van analisten. Op de markt lijkt de aankoop van extra aandelen de hoop te voeden dat er mogelijk een bod op KPN in het vat zit. „De koers van KPN opende na publicatie van de cijfers licht negatief, maar begon te stijgen kort nadat het FD de melding had opgepikt”, constateert Ruben Devos, analist bij KBC.

Prooi

„Een overname door América Móvil van Slim lijkt nu uitgesloten door nieuwe wetgeving die er na zijn eerste poging is gekomen, maar EQT kijk nu ook naar KPN”, zegt Devos. „Dat doen ze mogelijk met Nederlandse pensioenfondsen. Dat kan de angst voor buitenlandse overheersing verminderen. De afgelopen tijd is er sprake geweest van interesse van Brookfield en EQT. Dat nu ook Slim zijn belang uitbreidt, kan het beeld versterken dat KPN een prooi is op de markt.”

Slim bouwde in 2013 een belang van tegen de 30% op in het bedrijf, maar stuitte op KPN’s beschermingswal toen hij een bod deed op de rest van de aandelen. Het vooruitzicht van een Mexicaanse eigenaar van Nederlands grootste telecombedrijf was bovendien aanleiding in de Tweede Kamer om een wet aan te nemen, die bedoeld is om te voorkomen dat bedrijven met een strategisch belang voor de samenleving in ongewenste handen vallen. Een nieuwe overnamepoging door Slim lijkt daardoor onwaarschijnlijk.

Lening

Slim bouwde zijn belang in KPN na 2013 af tot 16%, maar gebruikte de aandelen in 2015 nog wel voor een converteerbare lening van €3 miljard, waarbij partijen uitbetaald konden krijgen in een bepaald aantal aandelen KPN. Omdat de koers van KPN aan het eind van de lening onaantrekkelijk was, bleef Slim echter met zijn stukken zitten.

KPN gaf geen commentaar op de uitbreiding van Slims belang. Slims bedrijf América Móvil reageerde woensdagochtend niet direct op een verzoek op een toelichting. Deze week bevestigde familie van Slim dat de 80-jarige miljardair onlangs positief is getest op corona. De behandeling die hij daarvoor ondergaat zou goed aanslaan.