Nieuws/Financieel
187720853
Financieel

'Ryanair wil tot 100 Airbus-vliegtuigen'

Düsseldorf - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair voert gesprekken met vliegtuigfabrikant Airbus voor een uitbreiding van zijn vloot. Dat tekent het Duitse Wirtschaftswoche op uit de mond van een woordvoerder van Laudamotion, dochterbedrijf van de budgetvlieger. Het zakenblad meldt op basis van ingewijden dat wordt onderhandeld over honderd toestellen, maar dat aantal ontkent Ryanair.

Tot nog toe zou de relatie tussen Ryanair-topman Michael O'Leary en Airbus slecht zijn, omdat de Ier bij deals met vliegtuigfabrikanten grote kortingen wil bedingen. Concurrent Boeing was daarin toeschietelijker. Ryanair vliegt louter met Boeing-toestellen, Laudamotion heeft al wel Airbussen in zijn vloot.

Volgens Wirtschaftswoche is de nood door de problemen met de 737 MAX van Boeing nu zo hoog, dat O'Leary bereid is met Airbus te onderhandelen. Daarbij zou de Ryanair-baas eerder bereid zijn tot een compromis.

De gesprekken gaan naar verluidt over de aankoop van Airbus-toestellen van het type A320 en A321. Begin vorig jaar kondigde O'Leary ook al een grote bestelling bij Airbus aan, maar liet vervolgens weten dat de gesprekken met de Europese vliegtuigbouwer erg langzaam gingen.