Nieuws/Financieel
1877454835
Financieel

Geen plannen Europese Commissie voor eigen corona-lening

Brussel - De Europese Commissie heeft geen plannen om zelf een lening uit te geven om de maatregelen vanwege het coronavirus te kunnen bekostigen. Dat heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd. "Er zijn duidelijke wettelijke grenzen, dat is niet het plan. Daaraan werken we niet."

Von der Leyen reageerde met haar uitspraken op berichtgeving van het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Dat had geschreven dat de Europese Commissie met eigen 'staatsobligaties' zou willen komen om de werkloosheidsuitkeringen van lidstaten tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Die coronalening zou een voorloper worden van de veelbesproken 'eurobonds'.

Die eurobonds, een door de eurolanden gezamenlijk uitgegeven schatkistpapier, zijn inzet van een hoog oplopende ruzie binnen de Europese Unie. Met name Italië, Spanje en Frankrijk willen dat de Europese Unie geld ophaalt om lidstaten steun te bieden nu ze veel geld moeten uittrekken om de economische gevolgen van de coronacrisis te bezweren. Nederland is daarbij de belangrijkste dwarsligger, al heeft Duitsland ook zijn bedenkingen.

Van der Leyen begrijpt die bedenkingen. Volgens haar is aansprakelijkheid de belangrijkste zorg van Nederland en Duitsland. Tegelijkertijd maakt ze zich zorgen over de toenemende economische kloof in de EU. "Het doel van Europa was toch altijd dat we economisch samenwerken."

Hoe kunnen we de zwakkere Eurolanden die zwaar lijden onder het virus het beste bijstaan? DFT-verslaggever Martin Visser buigt zich over deze vraag in de nieuwste podcast Kwestie van Centen. Luister hier, hieronder of via je eigen podcast app.