Nieuws/Financieel
1880922158
Financieel

Apple en Amazon stellen teleur op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York stonden vrijdag tussentijds duidelijk op verlies. Het kwartaalbericht van webwinkelreus Amazon stelde beleggers teleur en ook Apple dook in de min na cijfers. Verder dreigen handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China opnieuw op te laaien.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 2,5 procent lager op 23.729 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte bijna 3 procent tot 2825 punten en techbeurs Nasdaq verloor 3,5 procent tot 8579 punten.

Trump wakkerde de vrees voor nieuwe handelsspanningen met China aan. Hij beweerde bewijs te hebben dat het nieuwe coronavirus afkomstig is uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan en zinspeelde op nieuwe importheffingen tegen het Aziatische land.

Bij de bedrijven ging Amazon 7,8 procent onderuit. De internetgigant, die door lockdowns flink meer omzet genereert, waarschuwde voor een verlies in het tweede kwartaal door gigantische uitgaven om coronabesmettingen tegen te gaan. Topman Jeff Bezos wordt bovendien opgeroepen om voor Congresleden te getuigen over mogelijke concurrentievervalsing.

Apple opende ook de boeken en rapporteerde een lagere winst op een hogere omzet. Voor het eerst in jaren gaf de maker van iPhones geen financiële vooruitzichten af voor het lopende kwartaal. Het aandeel werd 1,3 procent lager gezet.

Oliereuzen ExxonMobil en Chevron verloren respectievelijk 5,8 procent en 2,3 procent na hun handelsberichten. ExxonMobil leed voor het eerst in 32 jaar een kwartaalverlies, geplaagd door de lage olieprijzen als gevolg van vraaguitval door de pandemie. Chevron schreef nog wel zwarte cijfers maar kondigde aan zijn investeringen nog verder terug te schroeven.

Farmaceut Gilead gaf 7 procent prijs. Analisten zetten vraagtekens bij de belofte van de farmaceut om zijn potentiële medicijn tegen Covid-19, remdesivir, betaalbaar te houden en soms zelfs gratis te verstrekken.

De euro was 1,0983 dollar waard, tegenover 1,1002 dollar bij het slot van de beurs in Londen. Een vat Amerikaanse olie werd 3 procent meer waard op 19,41 dollar, een vat Brentolie werd 1 procent goedkoper op 26,21 dollar..