Nieuws/Financieel
1881810
Financieel

Wall Street fors lager het weekend in

New York - Wall Street is vrijdag diep in het rood gedoken. Het opgelaaide handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bedierf de stemming onder beleggers. Zij reageerden ook negatief op het tegenvallende banenrapport van de Amerikaanse overheid.

De Dow Jones-index sloot 2,3% lager. Technologiebeurs Nasdaq en de breder samengestelde S&P 500-index daalden respectievelijk 2,3% en 2,2%.

Vooral Amerikaanse bedrijven die hard getroffen kunnen worden door het handelsgeschil met China, stonden onder druk op Wall Street. Vliegtuigfabrikant Boeing werd 3,1% minder waard. De machinebouwers Deere (-3,9%) en Caterpillar (-3,5%) liepen eveneens flinke averij op.

Amazon (-3,2%) werd opnieuw onder vuur genomen door Donald Trump. De Amerikaanse president zei dat het webwinkelbedrijf serieus onder de loep wordt genomen vanwege oneerlijke concurrentie en vermeende belastingontwijking.

Facebook (-1,3%) was wederom in opspraak nadat bleek dat het bedrijf oude Facebook Messenger-berichtjes van topman Mark Zuckerberg heeft gewist. Volgens Facebook is dat uit ’veiligheidsoverwegingen’ gebeurd.

Op het roodgekleurde Wall Street was Axalta een witte raaf met een plus van 2,3%. Het Amerikaanse verfconcern zou mogelijk een nieuwe poging wagen om tot een fusie met de Nederlandse branchegenoot AkzoNobel te komen. PPG Industries (-2,1%) zou op zijn beurt weer in de markt zijn voor een overname van AkzoNobel.