Nieuws/Financieel
1882546053
Financieel

Uitverkoop Amerikaanse techaandelen houdt aan

Tesla gaat hard onderuit op de Nasdaq

Tesla gaat hard onderuit op de Nasdaq

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York gaven ook dinsdag weer terrein prijs. En andermaal moesten met name techfondsen een stevige stap terug doen. Zo stonden grote namen als Amazon, Apple en Facebook in het rood. Het aandeel Tesla beleefde ook en slechte beurt. Verder droeg de prijsval van olie bij aan de mineurstemming

Tesla gaat hard onderuit op de Nasdaq

Tesla gaat hard onderuit op de Nasdaq

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,2 procent in de min op 27.783 punten. De brede S&P 500 daalde 1,7 procent tot 3368 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 2,7 procent omlaag tot 11.013 punten.

Tesla zakte bijna 18 procent. Het aandeel van de bouwer van elektrische auto's wordt niet opgenomen in de S&P 500, zo maakten de samenstellers van de index bekend. Beleggers hadden wel gespeculeerd dat Tesla een plekje in die graadmeter zou kunnen krijgen. Verder zette de aankondiging van een alliantie tussen General Motors (GM) en Nikola, dat zich net als Tesla bezighoudt met de ontwikkeling van elektrische voertuigen, het aandeel onder druk.

GM maakte bekend 2 miljard dollar in de branchegenoot van Tesla te zullen investeren in ruil voor een belang van 11 procent. Ook gaan GM en Nikola een strategisch samenwerkingsverband aan. GM kreeg er bijna 10 procent aan waarde bij. Nikola beleefde een koerssprong van 48 procent.

Verder deden bedrijven als chipproducent Nvidia, videostreamingsdienst Netflix en de maker van teleconferentiesoftware Zoom Video Communications een stap terug met koersdalingen tot ruim 3 procent. Er zijn zorgen op de markt dat de waarderingen in de techsector van de Verenigde Staten de laatste tijd te hard zijn opgelopen. Ook oplopende spanningen tussen China en de VS doen het sentiment geen goed.

Boeing verloor 4,3 procent na zijn maandelijkse update over de verkopen. De vliegtuigmaker heeft zijn eerste bestelling voor het type 737 MAX dit jaar binnen. Maar daar tegenover blijft ook het aantal annuleringen van het gewraakte model stijgen. De 737 MAX wordt om veiligheidsredenen al tijden aan de grond gehouden.

Verder stonden oliefondsen onder druk in het kielzog van de lagere olieprijzen. ExxonMobil en Chevron verloren tot 2,2 procent. Oliedienstverleners als Schlumberger en Halliburton leverden tot 5,6 procent in.

Een vat Amerikaanse olie werd 7,7 procent goedkoper op 36,67 dollar. Brentolie daalde 5,3 procent in prijs tot 39,77 dollar per vat. De euro was 1,1795 dollar waard, tegen 1,1786 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.