Nieuws/Financieel
1883095137
Financieel

Tech en financials helpen AEX aan winstje

De AEX-index sloot vrijdag de week af met winst. Vooral onder aanvoering van techfondsen ASML en financials als ING kwam de hoofdindex boven 570 punten. Galapagos werd de grootste verliezer. Beleggers behielden zorgen over het heropleven van het coronavirus in China, bij al grote problemen in de VS.

De AEX-index sloot 0,6% in de plus op 570,52 punten. De Midkap steeg 0,7% naar 762,88 punten.

De Duitse DAX sloot met 1,2% winst, de Britse FTSE werd 0,8% meer waard en de Franse CAC-40 steeg met 1%.

Het groeicijfer van de Franse industrie verraste marktvorsers, met een 19,6% toename maand-op-maand, vergeleken met een verwachte 15,4%. Ook de Italiaanse economie herstelde boven verwachting.

„Dit blijft een in-between-week, met kleine uitslagen. Het coronavirus blijft markten zorgen baren, in China en Hongkong zie je dat bedrijven en scholen weer in lockdowns gaan”, zegt handelaar Frank Bonsee van ABN Amro. „Goede vooruitzichten van chipmaker TSMC gaven techfondsen dan wel weer een boost. Beleggers kijken uit naar de eerste kwartaalresultaten van volgende week.”

Zicht op een Europees steunfonds van $2000 miljard kwam dichterbij met een voorstel van Europese Raad-voorzitter Charles Michel.

In de VS doen volgende week de grootbanken de boeken open over het tweede kwartaal. „Naast afschrijvingen is vooral het koopgedrag van consumenten dat je in de cijfers kunt lezen van belang”, zegt Bonsee van ABN.

Wall Street handelde met winst,de Dow Jones won 0,8%, de S&P 500 dikte met 0,5% aan en de Nasdaq won een fractie.

Beleggers zagen een vlucht uit aandelen naar obligaties, die een negatieve vergoeding bieden. Analist Corné van Zeijl van Actiam wordt voorzichtiger: nog maar honderd van de vijfhonderd S&P-fondsen durven een vooruitblik te geven. „Dat is sinds 2001 niet voorgekomen”, aldus de econoom in zijn vooruitzicht.

In Amsterdam trapt chipmachinemaker ASML bij de hoofdfondsen komende woensdag af met resultaten over het tweede kwartaal.

Financials helpen

ING koerste bij de slotbel bovenaan dankzij 4,6% winst, ondanks een negatieve start. De bank gaat een kwart van de kantoren in Nederland sluiten, zo’n 42 kantoren. Branchegenoot ABN Amro won 3,6%.

Verzekeraar ASR werd 4% duurder, Aegon 2,1% en NN Group steeg 1,8%.

Bierbrouwer Heineken dikte 1,8% aan. De Deense branchegenoot Carlsberg meldde dat de bierverkoop, zoals werd verwacht, is gekelderd.

Bij de hoofdfondsen werkte Shell het verlies weg en pluste 1,4%. De olieprijs liep op met 1,5%, nadat het Internationaal Energieagentschap (IEA) vanuit Parijs licht herstel van de brandstofvraag meldde.

Chipmachinemaker ASML verslapte iets richting het slot en kreeg er, met zijn 16,2% weging in de AEX-index, 1,3% koerswinst bij, nadat de Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC goede resultaten liet zien. ASML kreeg een koersdoelverhoging, van €275 naar €380, van JPMorgan.

De koers van branchegenoot ASMI liep 1% op. Beide techfondsen kunnen komende week positief verrassen met hun kwartaalresultaten, verwachten analisten van JPMorgan Cazenove. Dat schroefde het koersdoel voor ASMI op naar €155.

Betalingsverwerker Adyen, concurrent van het onderuit gezakte Wirecard, verloor echter 1,4%. Zakenbank UBS verhoogde het koersdoel van €1039,00 naar €1583,00, het had al een koopaanbeveling en die blijft staan. Dankzij nieuwe klanten McDonalds, Subway, Alibaba en eBay moet Adyen de omzetdoelen kunnen behalen, aldus UBS.

En ook tech-investeringsfonds Prosus verloor: -2,1%.

Staalproducent ArcelorMittal werd 3,2% duurder.

Galapagos werd onderin de AEX uiteindelijk 3,5% minder waard. De Amerikaanse zakenbank Stifel heeft het biotechfonds van de kooplijst gehaald.

Unilever onderging een koersdaling van 0,3%.

Kunstmeststoffenleverancier OCI won bovenin de Midkap 2,7%, led-verlichtingproducent Signify pluste met 2,3%.

Luchtvaartmaatschappij Air France KLM won 1,3%. De vakbonden bij KLM hebben in een gezamenlijke brief bij de Europese Commissie formeel bezwaar gemaakt tegen de eisen die de Nederlandse staat als voorwaarden voor steun aan KLM stelt.

Bouwer BAM behield 2,2% winst: het bedrijf dat deze week een nieuwe bestuursvoorzitter aanstelde, kreeg volgens vakblad Cobouw een miljoenenclaim aan zijn broek. Het bedrijf was hoofdaannemer van de ingestorte parkeergarage in Eindhoven.

Navigatiebouwer TomTom verloor 3,7%.

De recordjacht bij AScX-fonds Alfen - dit jaar een plus van 140% - werd gestuit. Het bedrijf gaf nieuwe aandelen uit om zijn uitbreiding te financieren. De koers van de laadpalenfabrikant daalde 2,6%.

Wilt u elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws via de mail ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van DFT.