Financieel/Geld
1883333129
Geld

’Nederlanders bouwen buffer uit angst voor werkloosheid’

Amsterdam - Ruim de helft van de Nederlanders is bang om tijdens deze coronacrisis alsnog hun baan te verliezen. Ondanks de lage werkloosheid, zet een flink deel extra geld opzij als buffer voor het geval zij toch de laan uit vliegen.

Dat blijkt uit onderzoek van bureau Markteffect in opdracht van online kredietverstrekker Freo, een dochterbedrijf van Rabobank.

Nederlandse huishoudens zijn het afgelopen crisisjaar miljarden meer gaan sparen. Voornamelijk omdat het extra geld niet uitgegeven kan worden aan vakanties of bijvoorbeeld uit eten gaan. In het onderzoek geeft ruim 20% van de ondervraagden aan dat zij meer sparen voor het geval ze hun baan kwijtraken.

Van de ondervraagden zegt 17% dat ze minder kunnen sparen door corona. Dit zijn de mensen die door de crisis recht in hun portemonnee geraakt zijn. Een op de vijf Nederlands gebruikt het extra geld dat niet besteed wordt aan het aflossen van een lening.

Crisis

Bijna de helft van de Nederlanders (45%) verwacht dat de coronacrisis binnen zes tot twaalf maanden volledig voorbij is. Twee op de vijf Nederlanders denken dat het nog langer dan een jaar duurt.

Opvallend genoeg valt het, ondanks de zware coronacrisis, met de werkloosheid vooralsnog mee. In februari 2021 was met 340.000 mensen slechts 3,6% van de beroepsbevolking, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen gemiddeld met 13.000 per maand. In dezelfde periode kwamen er gemiddeld per maand 16.000 mensen met betaald werk bij.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo