Financieel/Geld
1883460
Geld

Bieden op basis van Funda-foto’s

Woningmarkt buiten Randstad ook op hol

Amsterdam - Wie zich zaterdag, op de twintigste Open Huizen Dag, wil oriënteren op wonen in de provincie, is eigenlijk al te laat. De woningmarkt buiten de Randstad slaat al net zo hard op hol als die in de grote steden, zien lokale makelaars.

Plaatsen als Bakel, Barneveld en Stichtse Vecht melden zich aan de top van populaire gemeenten op de hittekaart van gebiedsontwikkelaar BPD. Huizenprijzen stijgen er minstens net zo hard als in Amsterdam.

„In een paar jaar tijd is de markt hier helemaal veranderd”, zegt Jan Westeneng, makelaar te Barneveld. Wie er is opgegroeid wil er graag blijven wonen. Daar komt nu de druk bij van mensen, vooral starters, die er in de stad niet tussen komen.

Ongezien bieden

Aspirant-kopers van buiten die op zoek zijn naar een ’nestje’ in de pluimveegemeente, gedragen zich inmiddels als kippen zonder kop, zegt Westeneng. „Ik maak het mee dat mensen ongezien bieden, dus alleen maar op basis van foto’s op Funda.” Lang niet iedereen die hier een huis koopt heeft iets met Barneveld, maar de centrale ligging trekt ze aan.” In Utrecht en Amersfoort is niets te vinden; daar is het Klein-Amsterdam geworden.”

Je moet er als starter snel bij zijn, zeggen ook Walter Huijnen, makelaar in de regio Eindhoven, en zijn Westlandse collega Martijn Borgdorff. In de Lichtstad drijven makelaars de huizenprijzen op, beklaagt Huijnen zich. „Daar zijn starterswoningen al niet meer betaalbaar voor starters. Op lange termijn maak je de markt daarmee kapot, krijg je een bubbel zoals in 2008.” De starters moeten hun heil dus zoeken op een dik halfuur rijden van Eindhoven, in Bakel, het oudste dorp van Noord-Brabant.

Huijnen: „Daar zijn de woningen voor starters binnen twee weken verkocht. Wat iets langer te koop staat, is voor die groep dan weer onbetaalbaar. En de doorstromers voor wie die huizen bedoeld zijn, komen niet.” Open Huizen Dag? Huijnen doet er niet aan mee. „Het is niet nodig. Wie iets wil bezichtigen hier, maakt net zo graag een afspraak.”

Aanbod in Weesp bijna opgedroogd

In Weesp wordt Open Huizen Dag door de vier lokale makelaars nog wel belangrijk gevonden. De vier makelaars uit het voormalige industrieplaatsje bij Amsterdam doen allemaal mee. Wel is het aanbod dit jaar gedecimeerd.

Waar huizenjagers vorig jaar nog bij 26 Weesper woningen op bezoek konden, zijn dat er nu nog maar zeven. Barend Treep, van makelaarskantoor Vuurtoren, stelt dat het aantal verkopen in Weesp niet afneemt. „Woningen worden alleen véél sneller verkocht”, zegt hij. „Drie jaar geleden stond een woning in Weesp nog gemiddeld 146 dagen in de verkoop. Inmiddels is dat nog maar 30 tot 45 dagen.”

Altijd eerst een kijkje nemen

Treep benadrukt dat geïnteresseerde kopers ondanks de alleen maar drukkere markt toch altijd eerst een kijkje moeten nemen voor ze een bod uitbrengen: „Het klinkt opvoedend, maar je moet zo’n aankoop gewoon goed overwegen. Daarom laten wij kopers ook altijd apart een woning bezichtigen, en niet zoals in Amsterdam iedereen tegelijk langskomen.”

Zulke regels stellen hoort ook bij zijn werk als makelaar, vindt Teep. „Hoe serieus kan ik een bod naar de verkoper vertalen als iemand al op de drempel gaat bieden? Gelukkig heb ik dit soort toestanden in Weesp nog niet meegemaakt.”

Ook het bescheiden Wateringen, een kassendorp in het Westland, in de schaduw van Den Haag, is uitgegroeid tot overloopgebied van een ’grote buur’. De huizenprijzen stijgen er nu al harder dan in de Hofstad. „Binnen een week of twee heb ik voor de meeste huizen wel een koper”, zegt lokale makelaar Borgdorff. „Vaak iets boven de vraagprijs.” Het verschil met de grote stad? „Hier brengen mensen hun bod uit met een voorbehoud op de financiering of op de bouwkundige keuring.”