Financieel/Geld
1884303374
Geld

Renteactie telt niet voor al afgesloten hypotheek

Amsterdam - Een stel sloot een hypotheek af bij Rabobank, maar een paar maanden later had de bank een renteactie. Maar een lagere rente zit er voor de huizenkopers niet in.

Dat blijkt uit een Kifid-zaak die de man en zijn partner hadden aangespannen tegen Rabobank. Zij vroegen in maart 2018 een offerte aan voor een hypotheek om hun nieuwbouwwoning te kopen. Daar volgde een aanbieding aan met een rente van 3,4% uit, met als kanttekening dat de rente nog naar beneden bijgeschroefd kon worden als de rentes voor half juni van dat jaar in de praktijk gedaald waren.

Dat was alleen niet het geval en dus werd de rente van 3,4% definitief. Maar in september en oktober begon Rabobank met een renteactie. In die periode tekende het stel ook voor de hypotheekakte

Lagere rente

Omdat de Rabo-klanten tijdens de actie hun hypotheekakte tekenden en de overdracht hadden, vinden dat ze nu ook recht hebben op de actierente.

Daar gaat klachteninstituut Kifid niet in mee. Dat wijst erop dat de offerte al ondertekend was en de afspraken op dat moment vaststaan, voor zowel de klant als de bank. Dat de hypotheekakte tijdens de actieperiode werd ondertekend, staat daar los van.