Nieuws/Financieel
1886413188
Financieel

Recorddag AEX dankzij gewilde techaandelen

De AEX heeft dinsdag wederom winst verzilverd op Beursplein 5, de index boekt daarmee een volgend record. Beleggers trekken zich op aan gunstig economisch nieuws uit de VS. Vooral technologiefondsen Besi en ASMI zijn gewild. In de Midkap is Basic-Fit ruim dagwinnaar, Air France KLM wint ondanks een voornemen om nieuwe aandelen uit te geven.

De AEX sluit bij 0,7% winst hoger op 713,28 punten in wat doorgaans ’de beste maand’ van het jaar is. De index vestigde ook een volgend intradayrecord bij 717,69 punten.

De AMX-index klimt 0,5% naar 1043,96 punten.

De Britse FTSE 100 steekt met 1,2% winst positiever af nu de vaccinatie in het VK versnelt. De Duitse DAX en de Franse CAC 40 winnen respectievelijk 0,7% en 0,5%. De DAX koerst bij een all time high.

Aandelen in Azië sloten gemengd. In deze regio ziet strateeg Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Management na recente dips weer groeikansen voor Chinese aandelen, die eerder in waarde daalden.

Energie blijft achter

Het laatste Amerikaanse banenrapport en een stijging van het totaal met 7,37 miljoen stuks tot boven de start van corona geeft de beursgraadmeters in New York steun. De Dow Jones-index, S&P 500 en de Nasdaq-index klimmen met tot 0,2% winst.

’Toenemende speculatie’

Simon Wiersma, investment manager bij ING, ziet op de markten steeds meer signalen „van toenemende speculatie op beurzen.” De stemming onder Amerikaanse beleggers neigt naar euforie en overdreven optimisme. „Dat is vaak een goede contra-indicator”, aldus Wiersma, „een teken dat de beursstemming makkelijk kan omslaan.”

„Technisch ziet het er nog goed uit voor de AEX”, aldus Justin Bleekmolen van broker Lynx. „De top van 2000 is doorbroken, en we zien nog steeds vertrouwen. Het enthousiasme neemt in de hele wereld toe, technologie is daarbij bezig met een inhaalrace op de beurs.” Tot voor kort domineerde de ’oude economie’.

„Het is goed dat de AEX-index meer tech-componenten heeft gekregen, zoals Besi. Daar is de komende jaren groei te behalen”, aldus Blekemolen. „De Nasdaq doet het al tien jaar beter dan gewone beurzen.”

Stijging besmettingen

De Europese medische toezichthouder EMA constateert in een lang verwacht rapport een verband tussen bloedpropjes en het AstraZenecamiddel tegen corona.

De Johns Hopkins-universiteit meldt ondertussen dat het aantal officieel vastgestelde coronabesmettingen is gestegen tot 132 miljoen wereldwijd en bijna 2,9 miljoen mensen aan het virus zijn overleden.

Het Verenigd Koninkrijk versoepelt coronamaatregelen, na het voorspoedige verloop van de vaccinatiecampagne. De meeste EU-lidstaten blijven in lockdown.

Inflatie stijgt

Hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen ziet dat steeds meer economen rekenen op een verdere stijging van de Amerikaanse tienjaarsrente richting de 2%, hoewel nog met lichte tred.

,,Dat wordt inmiddels ingecalculeerd in de modellen en wordt vergezeld van een stevig hogere economische groei”, stelt Aben. „De opvatting is dat de economie de hogere rente moet kunnen absorberen.”

Normaal zou een hogere rente de technologieaandelen bijten, dat blijft nu achterwege.

Besi leidt

Bij de Nederlandse hoofdfondsen sluit Besi met een winst van 5,1% bovenaan. Het bedrijf meldde dat zijn orderboek in de eerste maanden van het jaar ruimschoots verdubbeld is, vooral dankzij de sterke vraag naar chips voor toepassingen rond de snelle 5G-technologie en van de autosector.

ING en Degroof Petercam spreken van een indrukwekkend tussentijds bericht. Branchegenoot ASMI pakt er 3,8% bij.

Brouwer Heineken plust met 2,4% en staalgigant ArcelorMittal volgt met een vooruitgang van 1,8%. Index-zwaargewicht Unilever wint 0,9%.

Onderin staat techfonds Prosus op 1,3% slotverlies.

Maaltijdenbezorger Just Eat Takeaway eindigt 1,3% lager, na de dramatische beursgang van de Britse concurrent Deliveroo vorige week. Sodexo, onder andere cateraar, startte vandaag een samenwerking in Frankrijk met Uber Eats, actief in 240 steden.

Uit een enquête van analist Corné van Zeijl (Actiam) blijkt dat de maaltijdenbezorger ook weinig geliefd is bij beursexperts.

Sprintje Basic-Fit

Bij de middelgrote fondsen wint Basic-Fit met 4,9%. Britse sportscholen mogen weer open.

Maritiem dienstverlener Boskalis sluit 0,5% hoger. De Duitse zakenbank Berenberg heeft het koersdoel tot €28 verhoogd bij een gehandhaafd houdadvies. Bovendien kan Boskalis na zijn Suez-klus aan de slag voor de Noorse kust, waar het Nederlands schip Eemslift Hendrika, eigendom van rederij Amasus Shipping uit Delfzijl, in problemen is gekomen.

Air France KLM is na opening beurs direct teruggegaan tot €5, maar stijgt vervolgens tot 1,6% bij de slotbel. De Europese Commissie is onder voorwaarden akkoord met maximaal €4 miljard aan extra steun voor de Franse dochter.

Parijs zet zijn lening van €3 miljard om in een eeuwigdurende lening, en neemt deel aan een emissie van €1 miljard. De Nederlandse overheid blijft dit keer aan de kant, wat een verwatering van het belang betekent.

Koffiebrander JDE Peet’s verdient 1%. Berenberg handhaaft zijn advies bij kopen bij een lager koersdoel tot €37,50. Het voorziet sterke autonome omzetgroei. Het aandeel is bijna 30% goedkoper dan sectorgenoten in Europa, aldus Berenberg.

De in de AScX-index opgenomen it-dienstverlener Ordina klimt 4,4% bij zijn slot. In aanloop naar zijn aandeelhoudersvergadering volgende week is het door de Frans-Duitse zakenbank Oddo BHF op de kooplijst geplaatst.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android