Nieuws/Financieel
1889499
Financieel

Opnieuw schorst Facebook bedrijf om datamisbruik

Amsterdam - Facebook heeft Cubeyou, een bedrijf gespecialiseerd in data-analyse, geschorst. Net als eerder bij Cambridge Analytica het geval was, zou Cubeyou gegevens van Facebook-gebruikers hebben misbruikt.

Nieuwszender CNBC meldde dat het bedrijf Facebook-gebruikers misleidde door te zeggen dat gegevens van quizzen zou worden gebruikt voor academisch onderzoek. In plaats daarvan werd de data doorgegeven aan marketeers. Eerder werd Cambridge Analytica om deze reden geschorst.

„Dit zijn serieuze aantijgingen en we hebben Cubeyou geschorst terwijl we dit onderzoeken”, liet Facebook weten.

Slechte timing

Het nieuws komt voor Facebook-topman Mark Zuckerberg op een gevoelig moment. Deze week moet hij getuigen tegenover het Amerikaanse Congres over het privacy-schandaal waarin het social media-bedrijf verzeild is geraakt. Sinds een klokkenluider het datamisbruik van Cambridge Analytica wereldkundig maakte, verloor het bedrijf al miljarden aan beurswaarde.

Persbureau Bloomberg meldt dat Cubeyou meer dan 10 miljoen ’panelleden’ heeft in de VS. Volgens persberichten is het bedrijf gevestigd in San Francisco en heeft het een kantoor in Milaan.