Nieuws/Financieel
1889942
Financieel

Beursgang in Amsterdam liefst nog voor de zomer

Adyen kiest voor Beursplein 5

Pieter van der Does, CEO van Adyen, sloeg als winnaar van de Deloitte Technology Fast50 verkiezing in 2013 al eens op de gong.

Pieter van der Does, CEO van Adyen, sloeg als winnaar van de Deloitte Technology Fast50 verkiezing in 2013 al eens op de gong.

Amsterdam - Internetbetaalbedrijf Adyen is aan een eerste ronde verkoopgesprekken met potentiele beleggers begonnen voor een beursgang. Aanwezigen bij die gesprekken in Londen en New York zeggen dat het bedrijf van succesondernemer Pieter van der Does in Amsterdam naar de beurs wil en liefst zo snel mogelijk.

Pieter van der Does, CEO van Adyen, sloeg als winnaar van de Deloitte Technology Fast50 verkiezing in 2013 al eens op de gong.

Pieter van der Does, CEO van Adyen, sloeg als winnaar van de Deloitte Technology Fast50 verkiezing in 2013 al eens op de gong.

Een eerste handelsdag voor de zomervakantie is volgens bij de voorgenomen beursgang betrokken adviseurs reëel.

De belangstelling is al groot, taxeert één van de aanwezigen bij zo’n bijeenkomst. Het gevecht om de aandelen van Adyen wordt een ’bunfight’, aldus een Londense hedgefondsmanager. Hij voorziet een een orderboek dat ’wellicht wel tienmaal overtekend zal zijn’. Daarmee doelt de fondsmanager op het aantal kooporders dat vooraf zal worden ingelegd.

Bij internationale media en analisten is Adyen al langer hot, zo noemde zakenblad Forbes Adyen in de top 5 van cloud en it bedrijven afgelopen jaar, en tipten analisten van het gezaghebbende Bernstein Adyen ook al eens als next big thing.

Prijsvork

Bij de recente beursgangen van NIBC, Alfen en B&S in Amsterdam, was het orderboek met enige moeite slechts één keer overtekent. Zakenbankiers gebruiken een orderboek met een prijsvork (een minimum- en een maximumprijs die meestal zo’n 25% uit elkaar liggen) om een ideale mix van hoofdzakelijk grote institutionele beleggers met een langetermijn-strategie en een handvol hedgefondsen en soms ook particuliere beleggers voor de liquiditeit in het aandeel te vormen.

Wanneer een boek ten minste één maal overtekend is, kan er worden gekozen voor ofwel hogere bieders of meer ’kwalitatief goede’ langetermijnbeleggers. Bij een boek wat meermalen overtekend is kan in theorie dus een ideale beleggersmix voor de hoofdprijs worden samengesteld.

PayPal

Alleen een tussentijds, niet te weerleggen overnamebod kan volgens een zakenbankier aan de Amsterdamse Zuidas de beursgang van Adyen nog verstoren, als oprichter Van der Does en zijn medeaandeelhouders daar überhaupt gevoelig voor zouden zijn. Als mogelijke bieder wordt door hem PayPal genoemd.

Adyen snoepte eerder dit jaar eBay nog als grote klant af van PayPal. Ook zouden er grote banken kunnen zijn met een oogje op Adyen. Om een positie te verwerven in de online betalingswereld worden het afgelopen jaar veel zogenoemde Payment Service Providers (PSP) opgekocht. Zo nam ING onlangs een belang van 75% in Payvision, terwijl Paymentech werd opgeslokt door JPMorgan.

Dergelijke concurrentie staat qua marktaandeel echter op lichtjaren afstand van het in 2006 opgerichte Adyen, Surinaams voor ‘nieuw begin’. Gestaag sleepte de Amsterdamse startup de afgelopen jaren wereldwijd een alsmaar groeiend aantal internetwinkels binnen met pakketten nationale en internationale online betaaloplossingen in één.

Grote klanten

Inmiddels verzorgt Adyen de internetbetalingen bij acht van de tien grootste webbedrijven in de Verenigde Staten, waaronder Facebook, Uber en Netflix en Spotify.

Voor Adyen zit het verdienmodel in het aantal internetaankopen dat via het eigen platform verloopt. Hoe meer de aangesloten webwinkels verkopen, des te meer het bedrijf opstrijkt aan commissie-inkomsten. In 2016 werd $659 miljoen verdiend aan $90 miljard aan verwerkte transacties. Een jaar eerder was dit nog $331 miljoen met $50 miljard transacties. De jaarcijfers over 2017 zijn nog niet bekend gemaakt.

Nieuwe aandeelhouders kunnen de komende jaren flinke omzetgroei verwachten via de nieuwe Adyen-klant eBay. Het wereldwijde e-commmercebedrijf verkoopt op kwartaalbasis wereldwijd voor $23 miljard aan spullen: ongeveer een vierde van het transactievolume dat in heel 2016 via Adyen liep. Alle betalingstransacties bij het in ongeveer vijftig landen opererende eBay worden in stappen door Adyen overgenomen.

Forse uitbreiding

Vorige maand breidde Adyen het kantorennet in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika uit naar Singapore. Ook richt het bedrijf zich op betaalterminals, waarmee internationale winkelketens in hun fysieke zaken verschillende betaalopties en valuta kunnen aanbieden of onlineaankopen kunnen verwerken.

Geen van de geraadpleegde bronnen durft zijn vingers te branden aan een waardering. Persbureau Bloomberg hield het recent op $5 tot $10 miljard. Ook is onduidelijk hoeveel aandelen Adyen naar de beurs zal brengen.

Het bedrijf lijkt een beursgang vooral te zien als een manier om aan extra groeikapitaal te komen, maar een deel van de co-investeerders zoals private equity firma General Atlantic zal ook gewoon willen cashen.

Adyen heeft vooralsnog geen reactie gegeven op vragen van deze krant.