Nieuws/Financieel
1892623678
Financieel

Prijsstijgingen leggen steun onder resultaten moeder Magnum-ijsjes

IJs van Magnum,

IJs van Magnum,

LONDEN (ANP) - Levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern Unilever heeft afgelopen jaar de winst met een kwart zien stijgen.

IJs van Magnum,

IJs van Magnum,

Het bedrijf achter merken als Knorr, Dove-zeep en Magnum-ijsjes verkocht voor meer geld aan producten, maar verhoogde dan ook de prijzen. Daarnaast probeerde het de kosten te verlagen.

Wisselkoersen

De omzet van Unilever ging met 14,5 procent omhoog tot ruim 60 miljard euro. Deels kwam dat door gunstige wisselkoersen. Maar ook prijsstijgingen speelden dus een rol. Die leverden een omzetgroei van 11,3 procent op. Door de hogere prijzen verkocht Unilever wel minder producten. Het volume daalde met 2,1 procent.

De winst kwam uit op 8,3 miljard euro, een toename van 24,9 procent. Zelf kijkt Unilever liever naar de onderliggende winst, waar allerlei externe effecten als eenmalige posten niet in zijn opgenomen. Die ging 0,5 procent omhoog, naar 9,7 miljard euro.

"Kosteninflatie onzekere factor"

Dit vindt DFT-verslaggever Pascal Kuipers:

„In 2022 verkocht Unilever ruim 2% minder producten vanwege hogere prijzen. De verwachting voor 2023 formuleert het was- en voedingsmiddelenconcern uiterst voorzichtig. Het spreekt van ‘een verbeterde volumeprestatie’ maar laat in het midden of de afname van het aantal verkochte producten dit jaar tot stilstand komt. Zeker niet in de eerste helft van 2023 als de kosteninflatie nog steeds speelt, stelt Unilever. Of er in de tweede jaarhelft – als de kostendruk volgens het bedrijf aanzienlijk lager zal zijn – eindelijk weer eens meer Unileverproducten langs de kassa’s zullen gaan, durft het bedrijf niet te zeggen.”

Volg Pascal Kuipers op Twitter.

Unilever geeft aan dat de grondstofprijzen naar verwachting nog meer zullen stijgen in de eerste helft van dit jaar en ook de eigen prijzen verder te blijven verhogen. Maar de onderneming voorziet ook dat klanten daardoor minder Unilever-producten zullen kopen.

Pas als de prijzen minder hard stijgen komen de verkoopvolumes er weer bovenop, aldus het concern. Of mensen weer meer producten van Unilever gaan kopen in de tweede helft van het jaar durft het bedrijf nog niet te zeggen.