Nieuws/Financieel
1894710
Financieel

Consumentenprijzen stijgen minder in maart

Den Haag - De consumentenprijzen waren in maart 1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In februari was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis nog 1,2 procent.

De minder snelle stijging kwam vooral door de ontwikkeling van de prijzen van een aantal voedingsproducten zoals vlees, zuivel, fruit en aardappelen. De prijsstijging van voedingsmiddelen op jaarbasis is voor de zesde maand op rij afgenomen. Ook de prijsontwikkeling van kleding drukte de stijging van de consumentenprijzen, merkt het statistiekbureau op. Daarentegen had de prijsontwikkeling van mobiele telefoondiensten, onderhoud van privé-voertuigen en autobrandstoffen een verhogend effect op de ontwikkeling van de consumentenprijzen.

De consumentenprijsindex, of CPI, is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de zogenoemde Europees geharmoniseerde prijsindex. In maart was de prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens deze index 1 procent. Een maand eerder was dat nog 1,3 procent.