Nieuws/Financieel
1894748
Financieel

Xi: economie China meer open

President XI

President XI

Boao - De Chinese economie zal meer open worden voor buitenlandse investeerders en China zal de importheffingen op onder meer auto's gaan verlagen. Dat heeft president Xi Jinping gezegd op een economisch forum op het eiland Hainan.

President XI

President XI

Xi beloofde op het Boao Forum for Asia dat China een ,,nieuwe fase van openheid'' zal krijgen, waarbij het onder meer makkelijker wordt gemaakt voor buitenlanders om te investeren in China en intellectueel eigendom beter beschermd zal worden. De president waarschuwde voor een 'Koude Oorlog-mentaliteit' en protectionisme. Overigens had Xi eerder al gezegd dat China zijn economie meer moet openen voor de rest van de wereld.

De opmerkingen van Xi komen tijdens het escalerende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en de importheffingen die beide economische grootmachten elkaar opleggen. Op de aandelenmarkten in Azië werd de speech van de president positief opgevat vanwege de milde toon die hij aansloeg. Zo kwam Xi niet met nieuwe dreigementen aan het adres van Washington in het handelsconflict.