Nieuws/Financieel
1895028
Financieel

Beursslot: China brengt AEX terug naar niveau begin 2018

Ordina opent de handelsdag en viert daarmee de lancering van Ordina TalentPower. Annemieke den Otter luidt de gong.

Ordina opent de handelsdag en viert daarmee de lancering van Ordina TalentPower. Annemieke den Otter luidt de gong.

Amsterdam (DFT) - De Amsterdamse beurs vervolgde dinsdag de weg stevig omhoog. De verzoenende toon vanuit China om het handelsconflict met Amerika niet verder op de spits te drijven, liet de AEX flink opveren tot ruim boven de grens van 540 punten. Bij de hoofdfondsen blonken ASR en Arcelor uit. In de Midkap speelden Fugro en Takeaway de hoofdrollen.

Ordina opent de handelsdag en viert daarmee de lancering van Ordina TalentPower. Annemieke den Otter luidt de gong.

Ordina opent de handelsdag en viert daarmee de lancering van Ordina TalentPower. Annemieke den Otter luidt de gong.

De AEX-index breidde de winst steeds verder uit en eindigde 1% hoger op 545,25 punten, waarmee de hoofdgraadmeter het niveau bij de start van 2018 weer heeft aangetikt. Eind januari stond er nog een voorlopige top van net boven de 570 punten op het koersbord. De Midkap deed ook aardige zaken en dikte 1,1% aan tot 787,72 punten.

Beurzen elders in Europa hadden eveneens overwegend de wind in de rug. De beurs van Parijs won 0,8%. Frankfurt steeg 1,1% en Londen kreeg er 1% bij.

Beleggers betraden met aardig vertrouwen de markt nadat de Chinese president Xi Jinping vannacht op een belangrijk economisch forum in Azië onder meer beloofde dat de op een na grootste economie ter wereld meer open moet staan voor buitenlandse investeerders en dat Amerikaanse importheffingen flink verlaagd zullen worden. Teeuwe Mevissen, econoom bij Rabobank, benadrukt dat het Witte Huis ook positief op de woorden van Xi reageerde. „In ons basisscenario gaan we er van uit dat de huidige handelsspanningen tussen Amerika en China niet verder zullen escaleren, maar het conflict tussen beide partijen zal de komende tijd het marktsentiment blijven beheersen. China moet met concrete stappen komen om president Trump tevreden te stellen.”

Na de stevige opleving van de AEX in de voorbije weken tot boven de 540 punten verwacht Mevissen dat het enthousiasme aan het begin van het jaar niet meer zo snel zal terugkomen. Hij wijst er op dat beleggers naar rechtvaardiging zoeken voor een verdere stijging van de koersen doordat de toppen van het cyclische herstel in zicht komen en centrale banken geleidelijk steeds meer op de rem gaan staan. „Zo heeft ECB-bestuurslid Ewald Nowotny die niet bekend staat als havik aangegeven dat het opkoopprogramma eind dit jaar zou kunnen gaan stoppen.”

Op het Damrak zat staalconcern Arcelor Mittal de gehele dag in de lift met een plus van 3% vanwege de bemoedigende toon vanuit China. Randstad voegde 2,6% toe aan het slot van maandag. ASML viel ook in de smaak met een vooruitgang van 1,7%. ASR Nederland behield geholpen door de aantrekkende rentestanden de koppositie met een koerssprong van 3,9% naar €37,66, het hoogste niveau sinds de beursnotering in 2016. Branchegenoot Aegon koerste 1,8% hoger.

De olieprijs (Brent) liep op tot boven de $70 per vat mede vanwege de toegenomen spanningen rond Syrië. RD Shell won in reactie 1,1%. Ook telecom- en kabelbedrijf Altice (+2,7%) zat vooraan.

KPN deelde niet mee in het opgeklaarde sentiment en verloor 1,3%. Er blijven verschillende onzekerheden bij KPN die een meer positief beeld over het telecombedrijf in de weg zitten. Dat schrijft Jefferies in een rapport over KPN. Vopak was eveneens in mineur en moest 1% afstaan. Het Australische Macqurie is gestart met het volgen van het tankopslagbedrijf bij het advies ’underperform’.

Takeaway.com schoot in de Midkap-index 6,1% omhoog. Beleggers reageerden enthousiast dat de etenbestelsite in het eerste kwartaal fors meer bestellingen heeft verwerkt dan een jaar eerder. Koploper Fugro spurtte 6,3% vooruit.

Air France-KLM daarentegen daalde 2,3% na de bekendmaking dat de impact op de operationele winst van de zeven stakingsdagen sinds februari wordt geraamd op 170 miljoen euro. Desondanks werden er vorige maand wel meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder. PostNL dat de voorgaande dag massaal werd omarmd liet 0,8% liggen.

Is het tijd als belegger om in te stappen of ligt een hernieuwde correctie meer voor de hand? En waar liggen de kansen in de markt? Volg komende donderdag gratis seminar. Klik hier om in te schrijven.