Nieuws/Financieel
1895592
Financieel

Patstelling bonden en Akzo over pensioenen

Amsterdam - Het geschil over pensioenen bij AkzoNobel tussen vakbonden en de leiding van het verfconcern zit muurvast. Bonden verwijten Akzo voorbij te gaan aan het probleem met de pensioenen, terwijl Akzo zegt gebonden te zijn aan afspraken uit 2005. Daardoor is het volgens het concern niet mogelijk om extra geld in het pensioenfonds te storten voor indexeringen van de uitkeringen.

Voor indexeringen van de pensioenen is eenmalig een bedrag van 400 miljoen euro nodig. De bonden menen dat dit betaald kan worden uit de miljarden van de verkoop van de divisie Specialty Chemicals.

Overleg op maandag liep op niets uit. Vertegenwoordigers van vakbonden CNV, FNV en VMHP wisten niet beter dan dat over de pensioenproblematiek zou worden gesproken. Akzo kwam daarentegen met een voorstel voor een nieuwe cao voor Akzo en de afgesplitste divisie Specialty Chemicals op de proppen. Het bedrijf voldeed daarmee aan een deel van de eisen van de werknemers. Die maakten voorafgaand aan de verkoop van de speciaalchemiedivisie bekend zich zorgen te maken over pensioenen, arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid.

Een actiecomité met daarin vertegenwoordigers van de bonden roept medewerkers op informatie en standpunten te delen, om daarop vervolgacties te kunnen baseren. Vanaf volgende week worden concrete plannen gesmeed.