Financieel/Nieuws
1897174
Nieuws

Vraag & antwoord

Hoe omgaan met stress bij werknemer?

Ons architectenbureau loopt gelukkig weer goed. De opdrachten stromen binnen. Nu heeft één medewerker aangegeven dat hij ’op omvallen staat’. Hij werkt echt niet harder dan zijn collega’s, ik zou bijna zeggen in tegendeel. Wat moet ik doen?

Een werkgever heeft de plicht om goed voor zijn werknemers te zorgen. Het is zijn verantwoordelijkheid dat de werknemers veilig en gezond hun werk kunnen doen, niet alleen in fysiek opzicht, maar ook mentaal. Als een werknemer aangeeft dat hij ’op omvallen staat’, dan zal de werkgever dat signaal serieus moeten nemen. Doet hij dat niet, dan kan hem dat later, als de werknemer daadwerkelijk is ’omgevallen’, duur komen te staan.

Bespreek allereerst met de werknemer wat maakt dat hij het werk niet meer aankan. Dat heeft lang niet altijd te maken met de hoeveelheid werk. Het kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met onduidelijke opdrachten, een energieslurpende collega of door stress in de thuissituatie. Als u de oorzaak niet kunt achterhalen of niet kunt wegnemen, kan het verstandig zijn om de werknemer langs de bedrijfsarts te sturen. Op basis van zijn bevindingen kunt u verdere actie ondernemen.