Financieel/Nieuws
1897228
Nieuws

STARTER VAN DE WEEK Holland Health Clinic scant leefstijl

Preventieve gezondheidszorg

Marguerite en Steven van Randwijck willen ziektes voorkomen.

Marguerite en Steven van Randwijck willen ziektes voorkomen.

AMSTERDAM - Tijdens haar studie geneeskunde vond Marguerite van Randwijck het al raar dat je pas naar de dokter gaat als je ziek bent. „Veel aandoeningen zijn namelijk te voorkomen. Ruim 60% van de ziektes ontstaat door leefstijl.”

Marguerite en Steven van Randwijck willen ziektes voorkomen.

Marguerite en Steven van Randwijck willen ziektes voorkomen.

Samen met haar man Steven heeft de arts de Holland Health Clinic opgericht, een kliniek voor preventieve gezondheidszorg waar cliënten uitgebreid onderzoek naar hun gezondheid én leefstijl kunnen laten doen.

Het gaat niet om het opsporen van eventuele ziektes, zoals bij de zogenaamde pre-scan, maar om het voorkomen ervan. „Wij zoeken naar gezondheidswinst, niet naar ziektes”, benadrukt Steven van Randwijck. „Mocht er uit ons onderzoek toch iets verontrustends komen, dan verwijzen we uiteraard door naar de huisarts”, vult zijn vrouw aan.

Geen scans van het hele lichaam dus. „We onderzoeken hoe het lichaam functioneert in combinatie met de leefstijl van onze cliënten. Hoeveel beweeg je? Hoe slaap je? Wat eet je? Hoe zit je in je vel?”, legt Marguerite uit. „Door middel van consulten, een tracker die activiteit en slaapritme registreert, oefeningen, bloedonderzoek en een hartfilmpje proberen we een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van iemands gezondheid.”

Een team van specialisten analyseert de uitkomsten en daar rolt vervolgens een persoonlijk leefstijladvies uit. Wie daar behoefte aan heeft, kan na de controle met de specialisten van de kliniek aan de slag om aan een betere gezondheid te werken. De Health Check kost €350. De basisverzekering vergoedt dit niet; afhankelijk van de zorgverzekeraar wordt preventieve zorg bij een aanvullend pakket (deels) vergoed.

Het multidisciplinaire samenwerken binnen de kliniek is volgens het echtpaar het onderscheidende aan hun concept. „Ons team bestaat niet alleen uit diverse artsen maar ook uit voedingsdeskundigen, bewegingswetenschappers en psychologen. Samen bekijken we iedere cliënt”, schetst Marguerite. „Alle specialisten zijn parttime aan ons verbonden. Dat stimuleren we ook zodat ze kennis van buitenaf mee blijven nemen en we onze werkwijze ‘fris’ houden”, vult Steven aan.

De clientèle van de kliniek, die afgelopen november haar deuren opende, bestaat vooralsnog vooral uit vrouwen boven de veertig. „Deze vrouwen zijn bewust bezig met hun lichaam en bereid daar geld aan uit te geven”, ziet de onderneemster. „Maar het is onze ambitie om vrouwen én mannen in heel Nederland te helpen om gezonder te worden.”

Het doel is om vijf klinieken in de grote steden te hebben plus 150 pop-ups, verspreid over het land, waar specialisten spreekuur houden.