Financieel/Geld
1897371992
Geld

Huizenprijzen stijgen het sterkst in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenmarkt is nog lang niet afgekoeld. In oktober waren koopwoningen 9% duurder dan een jaar eerder – de sterkste stijging in twee jaar tijd, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bovendien zijn er 18% meer huizen van eigenaar gewisseld dan in oktober vorig jaar

Op de woningmarkt is nu al een hele tijd sprake van grote krapte. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen. De laatste keer dat het CBS een sterkere prijsstijging constateerde was in november 2018.

Het Kadaster registreerde vorige maand in totaal 22.146 woningtransacties. Dat is bijna 18 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 190.854 huizen gewisseld van eigenaar, wat neerkomt op een toename van 7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Van een coronadip, zoals veel economen eerder hadden verwacht, lijkt absoluut geen sprake. Makelaarsorganisatie NVM voorspelde daarom onlangs al dat de huizenprijzen komende tijd waarschijnlijk flink blijven oplopen. Dat komt deels door de „historische lage” hypotheekrentes en de grote verhuisvraag in de markt. Makelaars merkten bijvoorbeeld dat steeds meer mensen weg willen uit de steden en zoeken naar een woning in meer landelijke gebieden.

NVM-voorzitter Onno Hoes betoogde afgelopen weekend ook dat het kabinet te weinig doet aan de acute woningnood in Nederland. „Er worden wel huizen gebouwd, maar veel en veel te weinig. En als ze al worden gebouwd, is het de vraag of het de goede huizen op de juiste plek zijn”, aldus de makelaarsvoorman. De NVM hamert er al langer op dat er snel meer huizen bij moeten komen.

Mogelijk speelt ook mee dat vastgoedbeleggers in de laatste maanden van dit jaar nog snel willen toeslaan op de woningmarkt, voordat de overdrachtsbelasting voor hen per 1 januari omhooggaat van 2 naar 8 procent. Een rondgang langs vastgoedpartijen door Het Financieele Dagblad wees uit dat er komende weken nog voor zeker 1 miljard euro aan woningtransacties aankomt. Vorig jaar werd er in totaal voor ongeveer 8 miljard euro aan woningvastgoed verhandeld.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo