Nieuws/Financieel
1897749
Financieel

Koffiebonen overstromen markt

Amsterdam DFT - Geen tekort aan koffie binnenkort. De teelt van Arabica-koffie in Brazilië, goed voor ongeveer 45% van de wereldwijde productie, zal dit jaar hoger uitpakken van werd verwacht.

Ondanks een droge start van het oogstseizoen en een zwak vorig jaar, zorgen voldoende regen en behoorlijke temperaturen dit jaar voor betere opbrengsten voor koffie in Brazilië, Midden-Amerika en Mexico.

De voorraad van Arabica-bonen daalde aanvankelijk, maar dat wordt volgens grondstoffenspecialist Nitesh Shah van ETF Securities opgevangen.

Vijfde meer oogst

CONAB, het nationale toeleveringsbedrijf, verwacht dat de koffieproductie 20-30% zal stijgen ten opzichte van de niveaus van vorig jaar. Begin dit jaar zaten handelaren daardoor in de rats dankzij lage prijzen.

CONAB staat volgens analist Shah van ETF Securities als extreem conservatief te boek. Dus de kans dat oogsten beter uitpakken is aanwezig, stelt de Brit in een overzicht van de koffiemarkt. Daaruit blijkt dat Colombia, met 14% van de wereldwijde productie wel oogstopbrengst ziet dalen, geschat rond 4%.

De productie in Mexico en Midden-Amerika, 22% van deze wereldmarkt, zal echter waarschijnlijk met 7% stijgen. De koffiemarkt is erg volatiel. In 2016 werden nog forse prijsstijgingen verwacht.