Financieel/Nieuws
1898324
Nieuws

FAMILIEZAKEN The Pancake Bakery een begrip in Amsterdam

In de rij voor oerhollandse lekkernij

Menno en Bas Schaafsma van de Pancake Bakery.

Menno en Bas Schaafsma van de Pancake Bakery.

Amsterdam - Op de Prinsengracht staat regelmatig een rij toeristen te wachten op een plekje in The Pancake Bakery. De tweede generatie Schaafsma heeft de koksbroek aan in dit oudste pannenkoekhuis van Amsterdam.

Menno en Bas Schaafsma van de Pancake Bakery.

Menno en Bas Schaafsma van de Pancake Bakery.

De zaak werd in 1973 geopend en zeven jaar later overgenomen door Hanneke en Menno Schaafsma. Zij waren de bovenburen van het restaurant en werden door de toenmalige eigenaar gevraagd of ze interesse hadden in een overname. ,,Zij was kleuterleidster en hij geschiedenisstudent. Niet echt rasondernemers dus”, lacht zoon Bastiaan Schaafsma (38), die in 2001 in de zaak is gestapt.

Toch bleken beiden ondernemersbloed te hebben. Schaafsma senior nam nog zes horecabedrijven over, waaronder het bekende café De Heeren van Amstel en twee andere pannenkoekhuizen. Later settelde hij zich in Zuid-Afrika waar hij een wijnboerderij was begonnen.

Zoon Bastiaan kroop sinds zijn babytijd al door The Pancake Bakery en wilde niet dat zijn vader de zaak zou verkopen. Plannen om na de hotelschool naar Australië te gaan, werden in de ijskast gezet en Bastiaan leerde in een seizoen alle kneepjes van het vak.

Anno 2018 is The Pancake Bakery een begrip in de hoofdstad. Het restaurant huist in een van de drie VOC-panden Geloof, Hoop en Liefde en er komen regelmatig beroemdheden een oerhollandse lekkernij proeven. Schaafsma vindt het belangrijk om de traditionele pannenkoekhuis-uitstraling te behouden en tegelijkertijd mee te gaan met de tijd bijvoorbeeld door glutenvrije en veganistische opties aan te bieden. De glazen worden gevuld met de Zuid-Afrikaanse wijnen van mede-eigenaar en vader Menno. Moeder Hanneke is officieel uit de zaak, al helpt ze af en toe nog wel mee op de vloer.