Nieuws/Financieel
1898981
Financieel

Xi stelt Amerikaanse beleggers gerust

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag flink hoger. Beleggers reageerden positief op opmerkingen van de Chinese president Xi Jinping, die de vrees voor escalatie van een handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten wat wegnamen. Xi verklaarde dat zijn land opener moet worden voor buitenlandse investeerders en dat importheffingen op onder meer auto's flink verlaagd zullen worden.

De Dow-Jonesindex noteerde rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,7 procent hoger op 24.388 punten. De brede S&P 500 steeg 1,6 procent tot 2654 punten en technologiebeurs Nasdaq klom eveneens 1,6 procent tot 7064 punten.

Xi zei op een belangrijk economisch forum in Azië dat China het makkelijker zal maken voor buitenlandse bedrijven om zaken te doen in de tweede economie van de wereld. Ook zal intellectueel eigendom beter beschermd worden. Bij beleggers viel de verzoenende toon die hij aansloeg in de smaak. Eerder sloegen Peking en Washington elkaar nog om de oren met importheffingen.

Facebook

Autofabrikanten op Wall Street hadden dankzij opmerkingen van Xi over lagere importheffingen een goede sessie. General Motors (GM), Ford Motor, Fiat Chrysler en Tesla gingen tot 5,2 procent vooruit.

Facebook (plus 1,8 procent) bleef in de belangstelling staan. Topman Mark Zuckerberg geeft dinsdag en woensdag uitleg in het Amerikaanse Congres over het privacyschandaal. Maandag trok Zuckerberg in een vooraf gepubliceerde verklaring opnieuw het boetekleed aan, waarbij hij benadrukte dat hij verantwoordelijk is voor alles wat is gebeurd bij de onderneming.

Sprint

Telecomaanbieders Sprint (plus 17,6 procent) en T-Mobile USA (plus 5,4procent) hebben volgens zakenkrant The Wall Street Journal gesprekken over een fusie hervat. Eerder lukte het niet een akkoord te bereiken over samenvoeging van de twee bedrijven.

Betalingstechnologiebedrijf VeriFone Systems (plus 51,6 procent) kreeg een overnamebod van 3,4 miljard dollar door een groep investeerders onder leiding van Francisco Partners. De overnameprijs ligt 54 procent hoger dan de slotkoers van VeriFone op maandag. Na afronding van de deal verdwijnt het bedrijf van de beurs.

Knauf

De Duitse fabrikant van bouwmaterialen Knauf voert de druk bij branchegenoot USG op. De Duitsers roepen de aandeelhouders op niet in te stemmen met de benoeming van nieuwe bestuurders. USG (plus 0,8 procent) wees een eerder bod van Knauf ter waarde van 5,9 miljard dollar af omdat het te laag zou zijn.

De euro was 1,2354 dollar waard tegen 1,2332 bij het slot van de Europese beurzen. De prijs voor een vat Amerikaans olie steeg 3 procent tot 65,33 dollar. Brent dikte ook 3 procent aan tot 70,75 dollar per vat.