Nieuws/Financieel
1900635367
Financieel

’Droomdeal Hoogovens mogelijk getorpedeerd door Zweedse beleggers’

Nog geen witte rook over het lot van de Hoogovens.

Nog geen witte rook over het lot van de Hoogovens.

STOCKHOLM - De overname van de Hoogovens in IJmuiden door het Zweedse SSAB stuit op serieuze weerstand bij de twee grootste aandeelhouders van die laatste partij. Dat schrijft de Zweedse zakenkrant Dagens Industri op basis van ingewijden. En dat is een probleem, want SSAB moet nieuwe aandelen uitgeven om de overname te bekostigen.

Nog geen witte rook over het lot van de Hoogovens.

Nog geen witte rook over het lot van de Hoogovens.

Het gaat om Industrivarden en LKAB. Die twee hebben elk meer dan 10% van het stemrecht bij SSAB in handen en zijn dus erg machtig. Vorige week onthulde De Telegraaf al dat de Indiaas-Zweedse deal over het IJmuidense conflict vertraagd was door reisbeperkingen vanwege corona.

Half november werd bekend dat het Indiase Tata Steel onderhandelt met SSAB over de verkoop van het Nederlandse onderdeel aan de Zweden. Naar verluidt zou SSAB $7 miljard willen betalen en volgens eerdere geluiden zou de deal mogelijk in januari al rond komen. Maar dat laatste lijkt nu opeens onzeker.

Tata Steel Nederland telt in totaal 13.000 tot 14.000 medewerkers. Die werken niet allemaal in IJmuiden. Elders in het land heeft het bedrijf ook nog vestigingen. Ook andere Tata-locaties op het Europese vasteland horen bij de Nederlandse tak, waarin SSAB geïnteresseerd is.

Tata Steel Europe laat weten niets te willen bevestigen en niet in te gaan op speculaties. „Tijdens het proces doen we geen uitspraken, behalve als we echt nieuws te melden hebben”, aldus een woordvoerster.