Nieuws/Financieel
1904287
Financieel

Amsterdamse huizengekte naar Den Haag en Rotterdam

AMSTERDAM - De prijsstijgingen van koopwoningen in Den Haag en Rotterdam gaan dit jaar de gekte in Amsterdam voorbij. Dit komt omdat beleggers de Haagse en Rotterdamse stenen ontdekken.

Waar in Amsterdam de prijzen van koopwoningen in de eerste drie maanden van dit jaar met ‘slechts’ 12% stegen, daar schoten die in Den Haag met maar liefst 24% als een raket de lucht in.

Ook in de regio Rotterdam lag de prijsstijging met 15% hoger dan die in de hoofdstad, waar de prijzen vorig jaar al door het plafond gingen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM).

Beleggers

Particuliere beleggers hebben hun jachtgebied verruimd naar de Haagse woningmarkt. In de eerste drie maanden van dit jaar kochten zij in de Hofstad één op de vijf woningen op. Ook buitenlandse kopers kijken inmiddels verder dan het peperdure Amsterdam.

„Naast de reguliere woningzoeker komen NVM-makelaars steeds meer expats tegen bij bezichtigingen”, weet NVM-voorzitter Ger Jaarsma. „In centraal gelegen buurten gaat het soms wel om 40% tot 50% van de bezichtigers.”

Kijk hieronder op de kaart hoe de woningmarkt in jouw regio zich ontwikkelt. Niet (goed) te zien? Klik dan hier.

Ook in Rotterdam komen makelaars veel beleggers en Amsterdammers tegen op zoek naar een koopwoning, zegt de NVM: „Er zijn meer kopers uit Amsterdam afkomstig dan uit een buurgemeente als Capelle of Barendrecht.” Binnen de regio Rotterdam is de prijsontwikkeling het hoogst in de gemeente Rotterdam (+19%) en Schiedam (+17%).

Bouwproductie

Opvallend genoeg blijkt de landelijk nagenoeg stabiele bouwproductie in het eerste kwartaal van dit jaar alleen in de regio West-Nederland achter te blijven. De NVM spreekt van ‘een zeer beperkt nieuw aanbod’ in Den Haag en Utrecht.

Het aantal woningen dat te koop werd gezet, kwam in de eerste drie maanden met 34.000 uit op het laagste aantal in vier jaar. Volgens Jaarsma komt dit omdat mensen wachten met het te koop zetten van hun eigen woning totdat ze een nieuwe woning hebben gekocht.

De NVM heeft grote zorgen over de blijvende combinatie van dalende aanbod en flinke prijsstijgingen. „Als dit zo doorgaat, loopt de boel binnenkort vast”, voorspelt Jaarsma.