Nieuws/Financieel
1904837114
Financieel

Wolters Kluwer schudt coronacrisis steeds meer van zich af

ALPHEN A/D RIJN (ANP) - Informatie- en dataleverancier Wolters Kluwer merkt de eerste tekenen van herstel uit de coronacrisis. Volgens topvrouw Nancy McKinstry waren de resultaten in het eerste kwartaal beter dan verwacht, waarbij het in bepaalde regio’s weer beter lukte om verkoopcontracten af te sluiten.

Wolters Kluwer is aanbieder van softwareoplossingen. Dan gaat het onder meer om ’tools’ waarmee professionals op het gebied van bijvoorbeeld gezondheidszorg, belastingen en boekhouding worden geholpen. Verder is Wolters ook uitgever van boeken en tijdschriften op onder andere juridisch, fiscaal en financieel vlak.

De omzet van de onderneming daalde in het eerste kwartaal met 2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat kwam vooral door de waardeschommeling van de dollar ten opzichte van de euro. Exclusief wisselkoerseffecten zou sprake zijn geweest van 4 procent omzetgroei.

Groei op eigen kracht

Het effect van eerdere overnames op de resultaten werd nagenoeg tenietgedaan door onderdelen die in de tussentijd van de hand werden gedaan. De groei op eigen kracht kwam ook uit op 4 procent. Vooral de boekenverkoop trok stevig aan. Hier was sprake van een stijging met een kwart, maar dat kwam vooral door de gunstige timing van het sluiten van de contracten, legt Wolters Kluwer uit.

Verder verbeterde de winstmarge van het bedrijf. Dat kwam vooral door tijdelijke kostenbesparingen. Zo was Wolters Kluwer minder geld kwijt aan reiskosten en gingen evenementen veelal niet door. Het bedrijfsresultaat viel op jaarbasis 8 procent hoger uit.

Voor het hele jaar rekent Wolters Kluwer vanwege de coronaperikelen nog altijd dat het bestedingspatroon van klanten en de economische activiteit gematigd zal zijn. Pas vanaf de tweede helft van het jaar zal het herstel zichtbaarder worden.