Nieuws/Financieel
190503705
Financieel

Voetbalclubs en goede doelen zijn tot eind van dit jaar niet welkom bij ING

AMSTERDAM (ANP/DFT) - Verenigingen en stichtingen, waaronder goede doelen, kunnen zeker tot eind dit jaar geen rekening meer openen bij ING. De bank heeft momenteel niet voldoende personeel om voor deze „complexe rechtsvormen” zorgvuldig klantenonderzoek te doen, terwijl dat wel moet om te voldoen aan de regels voor het voorkomen van witwassen.

De goededoelenwereld is ’zeer teleurgesteld’ dat stichtingen de rest van het jaar geen bankrekeningen meer kunnen openen bij ING. De bank zegt niet anders te kunnen vanwege personeelstekorten op de antiwitwasafdeling, maar de SBF, de koepelorganisatie van de goededoelensector, wil dat de bank zo snel mogelijk op haar besluit terugkomt.

Het besluit van ING geldt niet alleen voor stichtingen, maar ook voor verenigingen, bijvoorbeeld sportclubs. De bank heeft niet voldoende personeel om voor deze „complexe rechtsvormen” zorgvuldig klantenonderzoek te doen, terwijl dat wel moet om te voldoen aan de regels tegen witwassen.

Een woordvoerster legt aan het ANP uit dat de bank veel zaken goed moet uitzoeken als bijvoorbeeld een voetbalclub klant wil worden van de bank. „Wat is bijvoorbeeld het doel van de rekening? En wie zijn de uiteindelijke belanghebbenden? Dat zijn vragen waarop het antwoord bij deze rechtsvorm niet altijd meteen duidelijk is.”

Opmerkelijke stap

De stap van ING is opmerkelijk. Het bankconcern is hoofdsponsor van de KNVB en zegt in een slogan iedereen te steunen van de F’jes tot aan Oranje. De voetbalbond zegt in een reactie blij te zijn met die sponsoring, en denkt dat het effect op clubs ’beperkt’ blijft, omdat die al een rekening hebben.

Verenigingen en stichtingen die al klant zijn van ING kunnen dat ook gewoon blijven, maar ze gaan meer betalen. ING wil de kosten van controles deels aan hen doorberekenen, net als eerder ook al werd besloten voor kerkgenootschappen. Nu rekent de bank nog €3 per maand. Dat wordt per september €7,50.

De inspanningen van ING om klanten te onderzoeken en transacties te monitoren zijn de laatste jaren intensiever geworden, legt de bank uit. Dit zou deels komen door wet- en regelgeving, maar ook omdat criminelen steeds inventiever worden. ING zet dus extra medewerkers en middelen in, wat leidt tot hogere kosten.

Bij de bank zijn momenteel meer dan 4000 voltijdsmedewerkers bezig met het nalopen van transacties en controleren van klanten. Naar verwachting kunnen verenigingen en stichtingen in het eerste kwartaal 2023 wel weer klant worden. Dat is voor de goede doelen te laat. Die stellen dat ING nu juist de gesprekken doorkruist die de sector heeft met alle banken, toezichthouder DNB en het ministerie van Financiën ’betere toegang tot en gebruik van betalingsverkeer door maatschappelijke organisaties’.

Dat banken de laatste jaren meer doen aan het tegengaan van witwassen, is omdat daar vanuit de autoriteiten strenger op wordt toegezien. In 2018 trof ING nog een schikking met het Openbaar Ministerie van €775 miljoen wegens „ernstige nalatigheid”.