Nieuws/Financieel
1906896
Financieel

'Groningen' gaat winst NAM flink raken

Den Haag - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) verwacht dat de winstgevendheid dit jaar fors geraakt zal worden door het kabinetsbesluit om de gasproductie in Groningen versneld naar nul terug te brengen. Dat schrijft de olie- en gasproducent in zijn jaarverslag.

Vorig jaar boekte de NAM een winst van 497 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg de winst 526 miljoen euro. De NAM zei dat de resultaten uit het Groningen-gasveld vorig jaar onder druk kwamen te staan door productiebeperkingen en hogere kosten voor de maatregelen van het aardbevingenprogramma, zoals compensatie voor schade. De NAM had eind 2017 een voorziening van 874 miljoen euro voor schade-uitkeringen. De winst bleef redelijk op peil door de kleine olie- en gasvelden op land en zee en dankzij eenmalige baten, zoals de verkoop van een pijpleiding en een fiscale meevaller.

De NAM droeg vorig jaar iets meer dan 2,8 miljard euro af aan Nederlandse overheden, tegen 3 miljard euro in 2016. Het bedrijf stelde verder dat de financiële positie robuust is in het licht van de onzekerheden en verplichtingen rond Groningen. De NAM is eigendom van Shell en ExxonMobil.