Nieuws/Financieel
1908142
Financieel

Forse afname etf-handel BlackRock

Larry Fink, topman van Bloomberg.

Larry Fink, topman van Bloomberg.

Vermogensbeheerder BlackRock ziet een forse daling van zijn etf-instroom of trackers. De leverancier van de meest verhandelde iShares-etf’s boekte over het eerste kwartaal 46% minder instroom tot $34,6 miljard, afgezet tegen vorig jaar.

Larry Fink, topman van Bloomberg.

Larry Fink, topman van Bloomberg.

’s Werelds grootste vermogensbeheerder, met $6,32 biljoen onder beheer, boekte over het eerste kwartaal op jaarbasis nog altijd meer winst en omzet uit beleggingskapitaal.

Maar beide vlakten wel af tegenover de laatste maanden van 2017, zo blijkt uit de eerstekwartaalcijfers.

De vermogensinstroom daalde van $64,6 miljard in het laatste kwartaal van 2017 naar bijna $57 miljard afgelopen kwartaal. Topman Larry Fink wijt de teruggang aan afbouw van risico’s door grote partijen in de markt. Dat was deels verwacht: de hele markt kreeg forse tikken, en omdat de trackers de markt volgen, was een afname vooraf ingeschat.

De beloofde belastingverlaging door president Trump leidde ertoe dat grote fondsen geld vrijmaakten voor investeringen in productie, aldus Fink van BlackRock. Dat ging ten koste van de etf-markt.

Zijn omzet groeide van $3,1 miljard eind 2017 naar $3,6 miljard. Dat bleef achter bij de $3,8 miljard eind 2017, tonen de eerstekwartaalcijfers van de vermogensbeheerder met concurrenten als State Street, Vanguard, Amundi en UBS.

BlackRock met nu $6,32 biljoen onder beheer meldde netto een winst van $1,092 miljard, tegen $862 miljoen in 2017. In het vierde kwartaal behaalde BlackRock overigens een winst van bijna $1,5 miljard.

De trackers volgen tegen kosten van 0,2% de markt: de grote S&P500-index verloor over het eerste kwartaal dit jaar 0,76%. Het aantal trackers neemt veruit het leeuwendeel van de handelsgroei in beslag, van 77% in het vierde kwartaal 2017 naar 82% in het eerste kwartaal dit jaar.

Het aandeel won 2% op de beurs.